Ukrajina polako gubi istok zemlje, Rusi napreduju

Svijet

Dok je rusko napredovanje na Pokrovsk lagano usporilo posljednjih dana, Vuhledar, u južnom dijelu Donjecke oblasti, postao je novo žarište tekuće ruske ofanzive.

Smješten 50 kilometara južno od Pokrovska, Vuhledar se u vojsci često naziva “tvrđavom” i pod stalnim je ruskim napadima od početka invazije u punom obimu .

U sklopu najnovijeg talasa ofanziva u Donjeckoj oblasti , ruske trupe su nastavile sa napadom na grad. Iako nije logistički centar poput Pokrovska , grad je ključan za odbranu Ukrajine na južnom frontu, čiji gubitak bi mogao značajno uticati na vojne operacije u tom području.

„Gubitak Vuhledara ne bi bio samo moralni udar za Ukrajinu budući da je ovaj grad odolijevao brojnim napadima od 2022. godine, već i veoma ozbiljan razvoj događaja koji potencijalno može ugroziti sigurnost cijelog jugozapadnog dijela Donjecke oblasti koji još nije okupiran, uz prijetnju južnom krilu Pokrovska“, rekao je za Kyiv Independent Federico Borsari, saradnik Centra za analizu evropske politike (CEPA).

Mali rudarski grad Vuhledar, u kojem je do februara 2024. ostalo stotinjak ljudi, prema Suspilne, nalazi se sjeverno od ključne raskrsnice koja povezuje put O-0532 prema Vodianu i Kostiantynivka, malog asfaltiranog puta prema Kurakhovu i djelimično okupiranom Autoput T-0509 prema Velikoj Novosilki.

“To je, dakle, ključna logistička tačka za ukrajinske snage koje brane južni bok Kurakhovea”, rekao je Borsari.

S obzirom na značajno napredovanje Rusije prema Pokrovsku s istoka posljednjih sedmica, ukrajinske snage moraju izbjeći sličan razvoj događaja s juga kako bi izbjegli rizik od opkoljavanja, dodao je Borsari.

Ekspert je napomenuo da je okupirana dionica autoputa T-0509, koja prolazi južno od Vuhledara, neophodna za ruske snage koje pokušavaju napredovati prema zapadu. Vuhledar je ujedno i posljednji utvrđeni grad prije sela Velika Novosilka i cijelog južnog dijela Donjecke oblasti koji kontrolira Ukrajina.

Rusija je dugo govorila da je njen cilj okupacija ukrajinske Donjecke oblasti, a Vuhledar je bio jedan od gradova koji su tome dugo stajali na putu, rekao je Dmytro Zhmaylo, suosnivač i izvršni direktor ukrajinskog centra za sigurnost i saradnju Kyiv Independent

 

“Ideološki zahtjevi, kao i informativni i psihološki, često diktiraju vojne ciljeve za Ruse,” rekao je Zhmaylo.

Vuhledar, u kojem je prije rata živjelo 14.000 ljudi, i njegova okolina su jako urbanizovani i leže na uzvišenjima, što otežava zauzimanje teritorije. Grad je također bio blizu linije fronta od početka rusko-ukrajinskog rata 2014. godine, tako da je dobro utvrđen u slučaju potencijalne ruske ofanzive.

Guste zgrade i mala površina stvaraju uslove za efikasnije udare ukrajinske vojske. Ruske trupe, ograničene u svojim manevrima urbanom konstrukcijom i betonskim utvrđenjima, imaju tendenciju da se koncentrišu na jednom mjestu, što olakšava njihovo gađanje artiljerijom i avionima, rekao je Zhmaylo.

“Naša taktika je jednostavno da zbrišemo Ruse u njihovim napadima dok stojimo u pat poziciji. Zato se držimo gradova”, dodao je Zhmaylo.

Žmajlo je rekao da su ruske trupe potisnute iz istočnog dela grada Selidove, skoro 40 kilometara (24 milje) severno od Vuhledara, iz istih razloga: kada su ukrajinske snage dovele rezerve, ruski vojnici nisu mogli da se uporište u gusto izgrađenom području.

“Neprijateljske poteškoće leže u tome što naša artiljerija djeluje, a mi (Ukrajina) smo na brdu. Ova situacija je djelimično uporediva sa uslovima u Časiv Jaru , ali nažalost, Vuhledar nema tako čvrste vodene barijere u blizini”, rekao je Žmajlo.

Rusija je pokušala da napadne Vuhledar direktno umjesto s boka, ali se to završilo “veoma loše” za njih, rekao je za Kyiv Independent Emil Kastehelmi, analitičar u finskoj Black Bird Group.

Tokom nedavne ofanzive, ruske trupe su promijenile svoju strategiju, pokušavajući prići Vuhledaru sa boka kako bi istjerale ukrajinsku vojsku iz grada uz rizik da budu opkoljene.

“Još je dug put prije nego što bi grad Vuhledar stvarno bio opkoljen. Dakle, Rusi bi morali ostvariti barem lokalno značajne dobitke kako bi zapravo stvorili odgovarajuću prijetnju opkoljavanja”, rekao je Kastehelmi.

Početkom septembra ruske trupe su napredovale nedaleko od Vuhledara.

Ruske trupe su ostvarile osvajanje u blizini naselja Hirnik i Ukrainsk, približavajući se Kurahovu sa sjevera, uspjele su da zauzmu selo Prečistivka, približavajući se Vuledaru sa jugozapada i zauzele Vodiane, približavajući se Vuledaru sa sjeveroistoka.

Rusija se sada fokusira na zauzimanje manjih naselja sa neutvrđenim područjima, shvatajući da joj nedostaje ljudstvo da jednim pritiskom zauzme Vuhledar, rekao je Žmajlo.

“Rusi su išli all-in”, rekao je.

“Rusi pokušavaju da protežu naše rezerve, a mi pokušavamo da učinimo isto u Kurskoj oblasti kako bismo smanjili njihov ofanzivni potencijal. Generalno, područja fronta gdje Rusija može brzo napredovati su prilično ograničena”, rekao je Zhmaylo.

Uprkos nadi Ukrajine da će primorati Rusiju da prerasporedi trupe iz Donjecke oblasti za odbranu Kurske oblasti, preko 350 kilometara sjeverozapadno, do sada nije zabilježeno povlačenje.

“Čini se da je ruska strategija sada usredsređena na postepeno napredovanje duž više linija napredovanja koje se međusobno podržavaju, a ne na nepovezane teške mehanizovane napade kako bi se postigla proboj kao u periodu 2022-2023”, rekao je Borsari.

“Ovo potvrđuje učenje i prilagođavanje rusa nakon višestrukih neuspjelih pokušaja napredovanja u ovoj oblasti koji su uzrokovali ogromne gubitke.”

“Rusija (takođe) često ima na raspolaganju rezerve za pokušaj brzog napredovanja kada identifikuje rupe ili slabe tačke u ukrajinskoj odbrani, kao što je viđeno istočno od Pokrovska posljednjih sedmica”, dodao je.

n1info.ba