Beba kojoj su liječnici dali 1 posto za preživljavanje sada ima 5 godina

Zanimljivosti

Beba kojoj su liječnici dali samo 1% šanse za preživljavanje nakon što je njezina majka doživjela curenje plodne vode u samo 17. tjednu trudnoće, sada uspješno napreduje i ima gotovo pet godina.

Deanna Payne planirala je otići na obiteljsko planinarenje sa svojim suprugom i dvoje djece onog dana kada je shvatila da nešto nije u redu s njezinom trudnoćom.

“Osjetila sam kao da mi je pukao vodenjak”, rekla je Deanna. “Ali bila sam trudna samo 17 tjedana.”

Na ultrazvuku, Deannin liječnik je posumnjao na preuranjenu prijevremenu rupturu membrana (PPROM), što je curenje plodne vode prije 37. tjedna trudnoće. Uputili su je u odjel za porode, gdje je potvrđena dijagnoza.

Deanna i njezin suprug Chris tada su saznali da njihov nerođeni sin ima samo 1% šanse za preživljavanje.

Ponuđen im je prekid trudnoće
Paru je ponuđena opcija prekida trudnoće.

Deanna je bila u većem riziku od infekcije što je duže ostala trudna nakon pucanja plodove ovojnice. Istodobno, dijete je bilo u opasnosti da se rodi s nerazvijenim plućima.

“Bili smo očajni i nismo znali što učiniti jer prekid trudnoće jednostavno nije bio opcija za nas”, rekla je Deanna. “Upravo smo proveli 45 minuta gledajući našeg sina na ultrazvuku, preplašeni, nesigurni u budućnost.”

“Čuli smo otkucaje srca i jednostavno nismo mogli prihvatiti prekid trudnoće”, nastavila je. “Nadali smo se da je on tih 1%.”

Deanna je bila na kućnom mirovanju šest tjedana, a zatim je primljena u odjel za porode u 23. tjednu trudnoće kako bi bila pod nadzorom. Njezin suprug i djeca dolazili su je posjećivati nekoliko puta tjedno iz njihova doma, udaljenog oko sat vremena.

“Imali bismo obiteljsku večeru, a zatim bi se on vratio kući i opet dolazio u subotu popodne i ostajao preko noći. Samo nas dvoje”, rekla je Deanna. “Zatim bi ponio moje rublje, oprao ga i vratio. On je pravi heroj ovdje.”

Medicinske sestre u odjelu za porode također su bile velika podrška Deanni.

“Ove su mi dame pomogle prebroditi 60 dugih, emocionalnih dana kada nismo znali kakav će biti ishod”, rekla je Deanna.

Jedna od medicinskih sestara predložila je Deanni da napravi papirnati lanac u svojoj sobi kako bi odbrojavala dane do termina poroda. Svako jutro bi odrezala jednu kariku s lanca, često videopozivom pokazujući svojoj djeci kako se lanac skraćuje.

“Bio je to vizualni podsjetnik da se približavamo našem cilju”, rekla je.

Nije mogla dočekati rođenje
Beba Rhett nije mogla dočekati rođenje.

Deanna je osjetila da nešto nije u redu na drugi rođendan svoje kćeri Ivy.

“Rekla sam, ‘Ne mogu točno odrediti što je, ali osjećam da beba dolazi’”, rekla je.

Testovi su pokazali da je Deanna imala djelomičnu abrupciju posteljice, što znači da se posteljica djelomično odvojila od stijenke maternice, uzrokujući krvarenje kod majke i uskraćivanje hranjivih tvari i kisika za bebu.

Deanna je nekoliko dana primala steroide kako bi se bebina pluća razvila, a zatim je izazvan porod. Beba Rhett rođena je u 31. tjednu i tri dana trudnoće.

“Osjetila sam olakšanje”, rekla je Deanna, “ali sam bila uplašena i nesigurna zbog drugih značajnih izazova s kojima bi se Rhett mogao suočiti.”

Rhett je brzo odveden na intubaciju u neonatalnu jedinicu intenzivne njege (NICU) jer su mu pluća bila slaba. Proveo je 32 dana u NICU-u, dok je obitelj bila smještena u blizini.

“Ne možete učiniti ništa za svoje dijete”, rekla je Deanna. “A to je teško iskustvo za roditelja.”

Kada su napokon mogli dovesti Rhetta kući, Deanna je bila zabrinuta da će se pojaviti daljnje komplikacije.

“Čekala sam da se klatno zaljulja na drugu stranu”, rekla je, “jer je bilo nevjerojatno da je sve ostalo stabilno.”

Međutim, sada s gotovo pet godina, Rhett je dobro i ne pokazuje očite znakove izazova s kojima se suočio kao novorođenče.

“Snaga, ustrajnost i vjera”, rekla je Deanna. “To su tri stvari koje želim da misli o njima kad bude saznavao svoju priču.”

novizivot.net