Požari u BiH ne jenjavaju, a imamo samo 7 helikoptera: “Nemamo niti jednog aviona niti kanadera…”

Uncategorized

Požar na Zelengori, u nacionalnom parku Sutjeska, ne jenjava. Gori višestoljetna šuma bora, a teren ljudima nepristupačan, vremenski uslovi pogodni samo za širenje požara. Iako lokaliziranju požara pomažu helikopteri helikopterskog servisa RS-a , MUP-a RS-a i Oružanih snaga BiH apeli za davanjem dopuštenja da srbijanski Camald stigne u pomoć sve glasniji, ali saglasnosti vijeća ministara nema. Situacija sa požarima iz godine u godinu slična, a vlastiti kapaciteti nedovoljni.

Stoljetna šuma bora na Zelengori u Nacionalnom parku Sutjeska gori. Uposlenike Parka i ljubitelje prirode bole prizori koje gledaju posebno jer ne mogu mnogo toga učiniti. Ljudima teren nepristupačan, a lokalizirati požar djelimično uspijevaju helikopteri RS i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Zoran Čančar, v.d. direktor NP Sutjeska:

”Pokušali smo da transportujemo ljude u samo žarište požara i oni su bili tu koliko su mogli, ali jednostavno zbog bezbjedonosnih razloga morali su se povući. Požar nema granicu kao što ni biljke nemaju granicu. Samo ljudi imaju granicu i između sebe je stvaraju. Institucije država bi trebale to da rješavaju bez ikakvog ultimatuma, jer ovo je nešto što moramo ostaviti za buduće generacije.”

Iz Republičke civilne zaštite zatražena je pomoć srbijanskog helikoptera Camald čiji je kapacitet znatno veći od onih koje ima Bosna i Hecregovina. Ministar odbrane Zukan Helez dozvolu za to nije želio dati, jer prvo nije tražen helikopter Oružanih snaga BiH. Podršku dobio od ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića. U pogonu tako i kapaciteti Oružanih snaga, no iz Parka, ali i civilne zaštite apeluju da je svaka dodatna pomoć potrebna, a zbog značaja šume i prirodnih bogatstava i neophodna.

Željko Stojanović, Republička uprava Civilne zaštite:

”Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske ponavlja apel Institucijama Bosne i Hercegovine da dozvole prelet prijeko potrebnog helikoptera iz Republike Srbije tipa Camald koji bi svojim kapacitetima 5 i 10 puta većim od već angažovanih letjelica.”

Anes Podić, Ekoakcija:

”Zaista smo na rubu katastrofe. Ono čime BiH raspolaže za gašenje ovog požara je zaista skromno, svi helikopteri koje imamo u ovom trenutku zajedno mogu ponijeti svega tri tone vode. Zato apelujemo na naše političare, sačuvajte ovu našu šumu, predivni Nacionalni park, to je jedna od najvećih vrijednosti koje ova zemlja ima prestanite se prepucavati, ostavite sve po strani, pokušajte skupiti svu moguću domaću i međunarodnu pomoć koju možete da dobijete. ”

Podić ukazuje na to da su požare u Hrvatskoj nedavno gasila i po tri kanadera koja mogu ponijeti 6 tona vode pa ni to ne bi bilo dovoljno za obuzdavanje vatre. Zato smatra da je potrebno što prije prihvatiti svaku vrstu pomoći. No iz Vijeća ministara odgovora nema. Za to vrijeme vrijedi podsjetiti da BiH ukupno ima 7 helikoptera koji su namjenjeni i za gašenje požara, svakako nedovoljjno za velike požare s kojima se susrećemo skoro svake godine. Nema niti jednog aviona, airtractora niti kanadera iako inicijativa postoji od 2013. godine. Stručni tim okupljen tada, Studiju je finalizirao 2014. godine, ali od nabavke portivpožarnih letjelica izgleda uvijek nešto bude bitnije.

Anes Podić, Ekoakcija:

”Bila je stavka u budžetu Federacije, međutim to je prebrisano, novac je prebačen za izgradnju još jednog tunela, za još jedan nepotrebni građevinski projekat.”

Istina nabavka predviđana više puta, i Federacija formirala radnu grupu. No specijaliziranih letjelica nigdje, a razornim požarima svjedočimo svake godine. I uvijek sličan scenarij- političke blokade, nada da će kiša ili komšijske letjelice što prije doći u pomoć. O nabavkama novih, vlastitih ovaj put se i ne govori.

n1