Jakšić je heroj Srbije! Delfini dali gol Grcima u poslednjoj sekundi za polufinale OI

Svijet

Meč za infarkt! Završnica za infarkt! Sve je tokom meča vaterpolsita Srbije i Grčke bilo za infarkt, ali su Delfini na kraju pokazali da ih nikada niko ne sme da otpisuje i pobedom od 12:11 plasirali su se u polufinale Olimpijskih igara!

Junak trijumfa Srbije bio je Nikola Jakšić koji je zatresao mrežu grčkog tima bukvalno u poslednjoj sekundi. Prethodno je rival na šest sekundi do kraja izjednačio na 11:11.

Činilo se da ćemo gledati peterce, sve je vodilo kao tome posle tog pogotka Angelosa Vlahopulosa. Međutim, kapiten se poslednji pitao i šutem sa šest metara je šokirao Grke.

Jakšiću je to, zanimljivo, bio prvi gol na meču iz tri pokušaja, dok nikako ne smemo da zaboravimo neverovatnog Dušana Mandića i golmana Radoslava Filipovića. Prvi je “bacao bombe” i dao pet golova, dok je drugi imao dvocifreni broj odbrana.

Kada je odbrana na nivou, onda i napadu ide sve lakše – dok se protivniku steže ruka. Barem su tako Grci igrali u prvom poluvremenu, gde je Srbija imala gol viška – 6:5!

Grci su tri puta vodili, Delfini su stizali, da bi Dušan Mandić na početku druge deonice postigao svoj 22. gol na OI za prvo vođstvo Delfina koje se održalo do velike pauze.

Ako je do poluvremena suđenje bilo upitno, u nastavku su neke odluke “i te kako” bole oči. Grci su sredinom treće deonice dobili svoj čak treći penal koji je Radoslav Filipović zaustavio pri rezultatu 7:6 za rivala.

Grčka je posle tri deonice imala čak devet napada sa igračem više, da bi posle svog 10. poveli sa 10:9 u polednjoj četvrtini. Vico je nedugo zatim izjednačio na 10:10 posle akcije sa igračem više, dok je u nastavku golman Filipović bio sjajan i zabeležio je svoju 10. odbranu na tri minuta do kraja meča.

Dimitros Skumpakis je pravio velike probleme Delfinima u poslednjoj deonici, s tim d aje i njemu ruka zadrhtala kada je trebalod a pogodi za 11:11. Mogla je Srbija možda i bez ove drame, ali je Strahinja Rašović pogodio prečku na minut i po do kraja.

Strahinja je dao dva gola na ovom meču, njegov brat Viktor tri, dok se u strelce osim Mandića i jakšića upisao još i Vico. S druge strane, Skumpakis je dao tri gola, a Vlahopulos dva.

Na kraju, Srbija će se u petak boroti za plasman u finale protiv boljeg iz duela Australija – SAD.

telegraf.rs