kod Kocane (73), neustrašive bake Srbije: Kad puca bičem, odjekuje celo selo, a komšije uvek kažu ovo

Region

Kocana Kolesar (73) preko noći postala je poznata i to onda kada se tome najmanje nadala. Iako se ovim “sportom” bavi od malena, snimak kako neustrašivo puca bičem pre četiri dana postao je viralan, a Kocana prava zvezda društvenih mreža. Ekipa “Telegrafa” posetila je u Kucuri ovu fenomenalnu ženu koja je pokušala i nas da nauči njenom umeću, ali i otkrila tajnu uspeha.

Baka Kocana postala je popularna u Srbiji kada je u nedelju objavljen snimak sa Bostanijade u Šašincima na kojoj se održalo takmičenje u pucanju bičem. Kocana je “pokosila” svu mušku konkurenciju, kao i one mnogo mlađe i snažnije od sebe. U ovoj aktivnosti jednostavno nema konkurenciju, tu joj niko ne može stati na crtu.

– Pucam bičem od kada se pamtim. Imala sam male bičeve za devojčice i uvek sam to volela tako da mi je ostalo u genima. Sećam se 1997. godine kada su mi rekli “Dođite nam na Bostanijadu”. Znala sam kada se održava, sela sam u kola i otišla sama, ali bič uvek ide sa mnom u gepeku jer ga volim, ali i uvek se nađu neke aktivnosti usput – počinje Kocana priču za Telegraf.rs.

Obožava da puca iz vazdušne puške, gađa pikadom, predsednica je i “Aktiva žena Kucure”, sama veze, plete, šije, sprema kolače, ali, kako kaže “bič je bič”. Godinama se takmiči, a nije ni slutila da će baš sada privući ovoliku pažnju javnosti.

– Prvo sam se na takmičenju ponašala malo nesvakidašnje, pa sam razmišljala da li da dam sve od sebe ili da popustim malo. Videla sam da su drugi takmičari neiskusni u biču, jer su početnici. Volela bih da svako puca bičem i da hoće da proba, ali treba znati i treba imati snagu. Bič je takav, da kad se najmanje nadate i najvećem prvaku se omake – on skrene, zamota se, neće da pukne, udari po glavi i onda se tu razočaraju. Uvek ponavljam, treba ići dalje i treba učestvovati – priča baka Kocana.

Međutim, oni misle da je njen bič poseban. Kada se razočaraju u sebe i svoju tehniku, misle da se tajna krije u njenom biču. Kocana otkriva šta je zapravo tajna i kakva je to tehnika koja je neophodna da biste pucali baš kao i ona.

– U pucanju bičem morate biti stabilni i fokusirani samo na to. Ne treba da razmišljate da li ćete pobediti, toga nema. Ruka mora da vam ide stalno preko glave, a mladi danas pucaju sa strane i žure. Pravilo takmičenja je da muškarci moraju da otpucaju 10 puta, a da ne pogreše, a za žene važi pravilo od osam puta – priča Kocana koja dodaje da njoj nagrada ne znači ništa, već druženje i želja da što više mladih učestvuje u takmičenju, tako da je ona uvek na njihovoj strani i podržava ih.

Iako kaže da je ovaj sport opasan za starije ljude od 60 godina, za nju to ne važi. Sa svoje 73 godine oseća se upola mlađe.

– Ova disciplina je za zdravog i snažnog čoveka. Iako imam 73 godine, meni je to ništa. Ne trebaju mi ni probe. Celog života sam nosila džakove, hranila 300 svinja, imala dva traktora, njive, istovarala prikolice, radila. Moj organizam je naučio na rad, a sada kada ne radim ništa, odmah imam tu potrebu. Mora se raditi – zaključuje ona.

Komšijama ne smeta zvuk Kocaninog biča
Bili smo u Kocaninom dvorištu, a nismo se ni nadali da je zvuk koji ona proizvodi bičem toliko jak. On odzvanja gotovo celim selom, a kada se začuje ovaj oštar zvuk iz Kocaninog dvorišta to je poseban znak za komšije.

– Oni znaju i čim čuju bič kažu: “Nešto se kod Kocane dešava”. Da li se rodilo dete, ili se krstilo, oni znaju da Kocana nikada ne puca bez veze. I pre smo se tako šalili – čim čujete bič, kafa je u dvorištu. Imam stvarno dobare komšije – priča nam Kocana kroz smeh.

Pevačica je pozvala da glumi u spotu
Unuk Darko krenuo je bakinim stopama. Nakon što je snimkom zaludela Srbiju, shvatio je da želi i on ovom sportu više da se posveti.

Došao je i rekao mi: “Bako moja, ni sanjao nisam da ćeš toliku pažnju izazvati, ovo je nešto veliko”. On je uvek ponosan na mene kao i moj sin kojeg sam rodila sa 16 i po godina. Uvek mi je govorio da je lepo imati mladu majku. Ja ne mogu da im budem samo baba, već i drug i prijatelj. Mi delimo za našim stolom i dobro i loše – priča naša sagovornica.

– Unuk mi je rekao da je neko napisao komentar: “Probaj da joj kažeš da nećeš da jedeš”. Svideli su mu se komentari – priča nam Kocana kroz smeh i dodaje da se tolikoj pažnji nije nadala.

– Rekao mi je unuk da je jedna naša pevačica napisala u komentaru da bi volela da joj ja glumim u sledećem spotu, pa i hoću, što da neću, ako me pozove htela bih. Ja ovo volim, bič je moja ljubav – kaže ponosno Kocana.

Kako ističe, ona ne puca malim bičevima kao njeni konkurenti, već onim dužim od pet do sedam metara. Na pitanje da li bi volela da se ova njena disciplina uvrsti u olimpijske sportove, kroz smeh odgovara da o tome nije razmišljala, ali da kada bi se pažnja i tretiranje pucanja bičem podiglo na viši nivo, ne bi imala ništa protiv.

(Telegraf.rs)