Miloš sa 9 godina slučajno saznao da ima TEŠKU BOLEST za koju nema leka! Godinama čekao na jedan poziv, a onda se umešala SUDBINA (FOTO)

Region

Miloš Mitrović imao je nepune 24. godine kada je 8. jula ove godine dobio novo srce. Ovaj mladić, tek je počeo svoj život, a od malih nogu živi sa saznanjem da bi ovaj organ mogao da ga izda svakog momenta. Igra sudbine dokazala je Milošu da ima mnogo toga pred sobom i poslala mu srce jednog Ivana, koji je nažalost tog dana preminuo.

Kako za “Blic” priča njegova sestra Milica, za Miloševu bolest porodica zna otkad je bio dete. Sa samo 9 godina saznali su za njegovu dijagnozu i to sasvim slučajno, na sistematskom pregledu.

“Za Miloševu bolest znamo od njegove 9. godine, a za nju smo saznali slučajno na sistematskom pregledu. Bolest je vođena prvo na Tiršovoj sa veoma lošom prognozom da je jedini lek transplantacija. 2019. godine našli smo neko prvo rešenje za Miloša i to je bila zamena mitralnog zaliska koja je obavljena u Kliničkom centru. Nažalost, ovaj zahvat imao je efekta samo dve godine”, priseća se Milica.

Bolest za koju leka nema
Ipak, od 2021. godine Miloševo stanje počinje da se pogoršava. Intervencija nije urodila plodom, a srce ovog momka koji je tek zakoračio u život odraslih kreće da ga izdaje. Usledila je najgora dijagnoza.

“Od 2021. godine Miloševo stanje kreće da se pogoršava i krajem maja te godine stavljen je na listu čekanja. Njegova dijagnoza bila je da boluje od dilatativne kardiomiopatije, što je najteža dijagnoza kod srčanih oboljenja”, pojašnjava Milica.

Prvo nada, a onda ogromno razočarenje
“Sledeće godine, mi smo dobili dva bezuspešna poziva potencijalnih donora. Svaki put nadanje je bilo ogromno, a razočarenje još veće. Miloš je svaki put odlazio u bolnicu, ali svaki put porodice mladića nisu davale saglasnost za doniranje organa”, priča nam njegova sestra.

Osmi jul slaviće kao praznik
Ipak, 8. jul ove godine, Miloš i njegova porodica pamtiće i slaviće večno. Tog dana, Miloš je dobio poziv na koji je čekao od detinjstva, ali i novu šansu.

“Oko 10 sati ujutru dobili smo poziv za potencijalnog donora. Rečeno nam je da postoji verovatnoća da će porodica dati saglasnost i tada kreće čekanje. Oko 15 sati dobili smo potvrdu – Miloš će dobiti novo srce”, priča nam usplahirena sestra koja još uvek ne dolazi sebi od emocija.

Operacija je počela u 9 uveče, a trajala je do 5 ujutru.

“Parametri su se poklopili, a ja sam bila paralisana od stresa. Cela porodica je prolazila kroz jako strašan period, a kad smo saznali da će Miloš dobiti novo srce, taj osećaj je bio neopisiv. Kada sam shvatila da je Miloš dobro i da je agonija završena, imala sam moralnu obavezu da potražim porodicu donora. Tražila sam ih putem društvenih mreža, nekoliko kockica se poklopilo, a sada sam na korak do toga da stupim u kontakt sa Ivanovom suprugom”, navodi Miloševa sestra.

Milica želi da upoznaju porodicu donora
Donor zbog kog je 4 osobe iz Srbije dobilo duži životni vek je Ivan iz malog mesta u Srbiji. On je sahranjen 11. jula, a njegova supruga htela je da učini dobro delo. Nažalost, i sama se našla na meti osuda.

“Želim da znam gde mu je grob, da odem da zapalim sveću. Taj čovek i njegova porodica, postali su i naša porodica. Ne postoje reči kojima bih mogla da opišem koliko sam im zahvalna. Razumem da su i drugi ljudi dobili organe koji su im produžili život, ali srce je srce. Nadam se da će i druga porodica kroz Miloša videti Ivana, jer će on živeti kroz njega. “, poručuje naša sagovornica.

Kako dodaje, 8. jul Miloš će slaviti kao drugi rođendan, a Milica se priseća da je upravo njen brat bio ključni razlog da odabere svoj današnji poziv – da postane medicinska sestra.

“Posebnu zahvalnost dugujemo prof. dr Svetozaru Putniku kardiohirurgu, dr Saši Kačaru kardiohirurgu, dr Dejanu Markoviću anesteziologu, dr Emiliji Nestorović kardiologu, dr Ani Mitrašinović kardiologu, dr Mirjani Kačar anesteziologu, kao i kompletnom timu zdravstvenih radnika koji su te noći bili zaduženi za mog brata Miloša”, poručuje Milica.

blic.rs