Nedim Sladić upisao doktorski studiji u Velikoj Britaniji: Žalosno je kad tuđina ti da priliku, a vlastita zemlja ne…

Uncategorized

Nedim Sladić upisao doktorski studiji u Velikoj Britaniji: Žalosno je kad tuđina ti da priliku, a vlastita zemlja ne…

Nedim Sladić, najpoznatiji bh. meteorolog nastavlja sa akademskom karijerom u Velikoj Britaniji.Naime, Sladić je upisao doktorski studiji u polju geofizike, u užoj oblasti Climate Science na Univerzitetu u Leicesteru

Kako je Sladić javnosti saopćio, izabran je među stotinama aplikanata.

“U proljeće 2024. godine izabran sam među stotinama aplikanata za tzv. “flagship” državni projekt Velike Britanije pod pokroviteljstvom Alijanse za trening doktoranata centralne Engleske (CENTA), koja obuhvata šest univerziteta – Open, Birmingham, Warwick, Loughborough, Cranfield i Leicester na temu “Rebalancing the scales: using data-driven methods to advance the representation of the global water cycle in the globally resolved energy balance climate model (GREB)” (tj. upotreba podatkovnih metoda u poboljšanju globalnog vodenog ciklusa u energetskom budžetu globalnog klimatskog modela – GREB). Projekat je osmislila Nacionalna meteorološka služba (Met Office), u kolaboraciji sa Nacionalnim centrom za zemaljske opservacije (NCEO) i Europskom svemirskom agencijom (ESA) te Univerzitetima u Leicesteru i Readingu”, naveo je Sladić.

Objasnio je Sladić šta navedeni projekat podrazumijeva, ali i da u istraživanjima neće zaopstaviti svoju Bosnu i Hercegovinu.

“Cilj projekta je proizvesti novi globalni energetski model koji će biti unaprijeđen pomoću postojećih te razvijenih i novih podatkovnih setova koristeći data-driven metode (npr. mašinsko učenje, statističke metode i sl.) koje će služiti u poboljšanju reprezentacije detalja globalnog vodenog ciklusa. Oni će biti podvrgnuti testiranju u detekciji promjena padavinskih obrazaca širom europskog kontinenta i Arktika, ali i kroz različite klimatske scenarije i reprezentativne koncentracijske putanje kako bi se utvrdila odstupanja u trajanju izrazito vlažnih, odnosno sušnih perioda. S obzirom na slobodu pristupa, mogu reći da Bosna i Hercegovina neće biti izostavljena iz jednog dijela mojih radova. Kako očekujemo uskoro i poboljšane ERA6 podatke (do 2027. godine), nadam se da ćemo i ovo moći iskoristiti na vrijeme i vidjeti performanse novih podataka više rezolucije”, istakao je Sladić.

O važnosti i težini ovog projekta govori i činjenica da će Sladić imati mentora sa čuvenog Oxforda. Za N1 je Sladić se zahvalio svima na čestitkama i kratko kazao:

“U svojoj zemlji nisam mogao dobiti posao, a eto stranci su mi dali, odnosno žalosno je kad tuđina ti da priliku, a vlastita zemlja ne”, rekao je on za N1.

Kao i do sada, bez ikakve sumnje, Sladić će pokazati sva svoja znanja i vještine kojima raspolaže koji su ga doveli do ovih ogromnih rezultata na ponos, ne samo njega i njegove porodice već i cijele Bosne i Hercegovine.

N1