Žena koja sebe stavlja na prvo mjesto je mentalno zrela i zdrava žena i to nije nimalo sebičan čin – Iz ugla psihologa

Zanimljivosti

U društvu koje često glorificira žrtvovanje i brigu o drugima kao najveće vrline, mnoge žene se osjećaju krivima kada sebi daju prednost. Međutim, iz ugla psihologa, žena koja sebe stavlja na prvo mjesto pokazuje visok nivo mentalne zrelosti i zdravlja, i to ni na koji način nije sebičan čin.

Stavljanje sebe na prvo mjesto znači prepoznavanje i zadovoljavanje vlastitih potreba, emocionalnih, fizičkih i duhovnih. To podrazumijeva postavljanje granica, reći “ne” kada je potrebno, i odvojiti vrijeme za samospoznaju i samopomoć. Psiholozi se slažu da je ovakav pristup ključan za očuvanje mentalnog zdravlja.

Prvo, žena koja se brine o sebi može biti bolja majka, partnerka, prijateljica i koleginica. Kada su njene potrebe zadovoljene, ona ima više energije, strpljenja i emocionalne stabilnosti da pruži podršku drugima. Briga o sebi nije samo čin ljubavi prema sebi, već i prema onima koje voli. Žena koja se osjeća ispunjeno i zadovoljno može pružiti više kvalitetnog vremena i pažnje svojoj okolini.

Drugo, postavljanje sebe na prvo mjesto pomaže u izgradnji samopouzdanja i samopoštovanja. Kada žena prepozna svoju vrijednost i počne se ponašati u skladu s njom, ona šalje poruku sebi i drugima da je njeno vrijeme i njene potrebe jednako važno kao i potrebe drugih. Ovo je ključni korak ka izgradnji zdravih međuljudskih odnosa, gdje su granice jasno postavljene i poštovane.

Treće, žene koje stavljaju sebe na prvo mjesto često imaju bolju fizičku i emocionalnu otpornost. Redovita fizička aktivnost, zdrava ishrana, dovoljno sna i mentalna higijena, poput meditacije ili terapije, omogućavaju im da bolje upravljaju stresom i izbjegnu sagorijevanje. Ove žene su svjesne svojih granica i ne dopuštaju da ih drugi preplave ili iskorištavaju.

Psiholozi naglašavaju da stavljanje sebe na prvo mjesto ne znači ignorisanje drugih ili njihovo zanemarivanje. Umjesto toga, to je balans između brige o sebi i brige o drugima. Sebičnost podrazumijeva isključivanje drugih radi vlastite koristi, dok stavljanje sebe na prvo mjesto znači osiguravanje vlastitog zdravlja i blagostanja kako bi se moglo kvalitetno brinuti i o drugima.

Na kraju, važno je napomenuti da promjena ovakvog stava može biti izazovna, posebno u kulturama gdje su žene tradicionalno viđene kao glavne skrbnice. Međutim, uz podršku terapeuta ili psihologa, žene mogu naučiti da stavljanje sebe na prvo mjesto nije čin sebičnosti, već čin ljubavi prema sebi i prema onima koje vole.

Mentalno zrela i zdrava žena prepoznaje svoje potrebe i ne boji se staviti sebe na prvo mjesto. To nije samo ključno za njeno vlastito blagostanje, već i za blagostanje svih oko nje.

odmorimozak