Lubenica stigla, ali cena gorka: Za kilogram i do 170 dinara

Hrana i pice

Najjeftinija se trenutno prodaje za 90 dinara po kilogramu

Lubenica je poranila na hrvatske pijace, a sudeći po cenama, mnoge neće uspeti da rashladi ovog leta. Cena za kilogram penje se i do 175 dinara.

Trenutno je najjeftinija u Osijeku, gde je cena ovom letnjem osveženju još uvek 90 dinara za kilogram. Hrvatski RTL razgovarao je sa proizvođačem baranjskih lubenica Mladenom Tufekovićem, koji je objasnio velike razlike u cenama.

– Realna cena je 80 centi, zato što mi sami radimo. Ako plaćamo sve, onda bi realna cena bila oko evra. Ali 90 posto poslova mi sami radimo pa je to realna cena – priča on i dodaje da su preprodavci pre zarađivali po kunu, dve po kili, a sada su to pretvorili u evre pa žele zaraditi evro do dva po kili, što je previše.

Ova je godina, kaže Tufeković, bila dobra za lubenice. Sadili su ih u četiri navrata kako bi tokom cele sezone imali svežu lubenicu, a beru ih svaki dan, ujutro ili naveče, i voze na pijacu.

Ipak, muči ih nedostatak zemlje piše Index.

– Imamo sedam parcela, radimo po dva hektara jer nemamo dovoljno zemlje. Da imamo zemlju, radili bismo možda i više, na veliko. Nemamo radne snage, jedino porodica bere – poručio je.

(Telegraf Biznis)