Snažna oluja pogodila Sloveniju, ponegdje padao grad veličine oraha

VREMENSKA PROGNOZA

Pojedine dijelove Slovenije zahvatilo je jako nevrijeme, praćeno pljuskovima, udarima vjetra, a ponegdje je padao i grad veličine oraha. Izdato je narandžasto vremensko upozorenje za sjeveroistočnu i središnju Sloveniju zbog nevremena.

U popodnevnim satima pojedine dijelove Slovenije zahvatilo je jače nevrijeme, praćeno obilnim pljuskovima, udarima vjetra, ponegdje i gradom.

Nevrijeme se sada kreće na sjeveroistok iz jugozapadnog dijela zemlje. Za sada nema izvještaja o većoj materijalnoj šteti, ali ljudi iz različitih dijelova zemlje prijavljuju tuču, a na području Trobelja i Hrastnika pala je velika kao orah.

Vremenski sistem koji se formirao nad sjeveroistočnom Italijom stigao je uglavnom do sjeverozapadne Slovenije i oslabio, a zbog same organizacije ovog sistema ponegdje može i dalje biti jačih udara vjetra, pojasnio je dežurni prognostičar Luka Ravnik iz Agencije za okoliš RS (Arso) za STA .

“S druge strane, formirala se nova olujna linija zapadno od Ljubljane, praktično u pojasu negdje od Postojne prema Litiji i dalje prema Kamničko-Savinjskim Alpama. Ovaj sistem se sada kreće prema Savinjskoj regiji, odnosno prema istoku”, rekao je Ravnik. Još ne znaju snagu ove linije, ali je prate, dodao je.

Na Arsu je izdato narandžasto vremensko upozorenje za sjeveroistočnu i središnju Sloveniju zbog nevremena.

U narednim satima najizloženiji će biti sjeverozapad zemlje, a dijelom i sjeveroistok. Usljed lokalnih pljuskova može doći do stagnacije padavina i rukavaca u manjim područjima, kao i povećanja bujičnih tokova. U narednim satima ova pojava najvjerovatnije će se pojaviti u zapadnoj i sjevernoj Sloveniji. n1info