TEŠKO BOLESNOM MLADIĆU IZ BiH NOVU ŠANSU ZA ŽIVOT DAĆE ČOVEK IZ SRBIJE Zbog toga je danas morao da se desi JEDAN PRESEDAN

Region

Na vanrednoj sednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) jednoglasno je usvojen “Adnanov zakon”, odnosno Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu lečenja po hitnom postupku. Za ovaj zakon glasala su 54 delegata. T znači da bi Mostarcu Adnanu Šemiću (22) jetra mogla biti transplatirana do kraja ove sedmice.

Protiv ovog zakona nije bio niko, a nije bilo ni suzdržanih. Ovo je jedan od retkih presedana u zakonodavstvu BiH da se ovako brzo usvoje izmene i pozitivan je primer, koji pokazuje da se mnogo može uraditi za vrlo kratko vreme, kada postoji volja.

Kako saznajemo, preostalo je da se izvrše konsultacije s lekarskim timovima iz Turske ili Hrvatske. Iz jedne od ovih država će doći stručnjaci u BiH i obaviti zahtevnu operaciju.

Šemiću je dijagnosticirana Vilsonova bolest, zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Stanje mu se naglo pogoršalo prethodnih dana i sve teže hoda.

S obzirom na to da niko iz njegove porodice nije kompatibilan donor, javio se čovek iz Srbije, koji je krvnom grupom sto odsto kompatibilan.

Međutim, s obzirom na da mu donor nije u krvnom srodstvu operacija ne može biti obavljena u Turskoj pa je zbog apela javnosti došlo do inicijative za izmenu zakona u BiH, kako bi mladić mogao biti operisan.

Kurir.rs/Klix