Najlepša vest sa niške Klinike za anesteziju: Anja (13) na koju je pao ringišpil u Kuršumliji dobila bitku za život i proslavila rođendan

Region

Bolnička soba u B1 odeljku Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu bila je danas mesto sa puno osmeha i suza radosnica jer je u njoj svoj trinaesti rođendan proslavila Anja Belošević iz Kuršumlije, na koju je 8. maja pao ringišpil i teško je povredio.

Anja je na Kliniku za anesteziju primljena u veoma teškom stanju, sa teškom povredom glave, ali se u međuvremenu dovoljno oporavila da rođendan proslavi sedeći u bolničkom krevetu, uz prisustvo majke i starijeg brata, i da sa osmehom da ugasi svećice na rođendanskoj torti.

Direktor Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju i zamenik generalnog direktora UKC Niš Radmilo Janković rekao je za naš portal da se prvih dana nakon prijema, u toj zdravstvenoj ustanovi vodila ogromna borba za Anjin život, jer je njeno stanje na prijemu bilo izuzetno loše.

„Devojčica je dovezena sa prelomom maksilarnog sinusa, otokom mozga, mnogobrojnim tačkastim krvarenjima i poljima kontuzija u mozgu. Njeno stanje svesti i radiološke pretrage ukazivali su na teško traumatsko oštećenje mozga, što je iziskivalo hitnu intubaciju i stavljanje na mehaničku ventilaciju“, izjavio je Janković u vreme čijeg dežurstva je devojčica dovezena na Kliniku za anesteziju.

Prema njegovim rečima, od tog trenutka krenula je borba za Anjin život koja je između ostalog uključivala i to da se devojčica stavi u barbituratnu komu. Ista je isključena posle 3 dana, ali se devojčica ne budi iz kome.

„Narednih dvanaest dana trajala je borba da se ogranični preteće oštećenje mozga. Barbituratna koma joj je isključena posle tri dana, ali se ni nakon toga nije probudila. Desetog dana od povrede prvi znak reagovanja je bilo otvaranje desnog oka. Polako je krenulo odvajanje od respiratora i dvanaestog dana od nesreće skinuta je sa respiratora“, izjavio je Janković.

On je kazao da je od tada disktetno, a sada sve jasnije i očiglednije, vidljiv njen oporavak.

„Anja je najpre počela da pomera noge, a mesec dana od povrede prvi put je osmehom i prepoznavanjem reagovala na prisustvo majke, a naročito brata. Iz dana u dan tokom juna bila je sve bolje i bolje, počela je da uzima tečnu hranu i da polako izvršava jednostavne naloge. Svakodnevno vežba u postelji uz pomoć terapeuta i pre par dana je prvi put stala na noge. Razume pitanja, uglavnom odgovara klimanjem glave i podizanjem palca naviše. Sada polako počinje da govori i formira proste rečenice“, izjavio je Janković.

On je kazao da su pre nedelju dana, uz njegovu dozvolu dežurni lekari i sestre izveli Anju na terasu.

„Nakon mesec i po dana borbe, prvi put je videla odsjaje sunca i život izvan bolničke sobe. Njenoj i našoj sreći nije bilo kraja. Današnji dan je poseban za sve na klinici, posebno u odeljku B1 neurointenzive, jer je devojčica dovoljno dobro da može da duva svećice na rođendanskoj torti. Lečenje kritično obolelih, životno ugroženih pacijenata uvek predstavlja veliki izazov, pre svega stručni ali i emotivni za svakog lekara anesteziologa – intenzivistu, a posebno emotivno težak izazov predstavlja kada se radi o mladim ljudima“, istakao je dr Janković.

Prema njegovim rečima, Anjin oporavak poslednjih dana je sve očitiji i svi veruju da će se tako dobro oporavljati i narednih dana.

Prilikom pada ringišpila na vašaru u Kuršuliji povređeno je trinaestoro dece, ali je jedino Anja zadobila teške i životno ugrožavajuće povrede.

Zakupac placa Jovan Nedeljković i vlasnik ringišpila Zoran Ljubomirović uhapšeni su juče u Kuršumliji zbog sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti. Obojici je nakon saslušanja kod tužioca Osnovnog tužilaštva u Kuršumliji, sudija odredio pritvor u trajanju do 30 dana. nova.rs