Radoja je majka napustila kada je imao samo 15 dana: U teškim uslovima odgajala ga baka Mira, a onda ih Bog pogledao

Region

Malog Radoja i njegovu sestru od tetke Ivonu, odgaja baka Mira u trošnoj kući. Njihova priča konačno će dobiti svoj zrak sunca. Priča koja topi sva srca.

Radoje iz Katrge ima samo 12 godina, šesti je razred, ali već je na svojim slabim ramenima osetio sav teret života. Glavna osoba u njegovom životu je baka Mira, koju zove majkom.

A ovih dana postao je domaćin. Prodao je pšenicu i kupio tele. Radoje, se ne seća svoje majke. Sa njim živi sestra od tetke Ivona. A ona se svoje majke seća samo kroz maglu i zna da je izdahnula od ruke nasilnika. Oboje su odrasli pod okriljem bake, koju od prve izgovorene reči nazivaju mamom.

I ona je njihova baka, tetka, deda i majka, koja ih je hranila, naučila prvu reč, kupila prvu bombonu i naučila ih da budu odrasli već sa 10 godina. A sve je to radila iz straha, jer ne zna koliko će još moći da ostane na nogama i koliko će joj dugo srce kucati u grudima.

I pod trošnim krovom, srčani mladić vodi prvu i veliku bitku u svom životu. Da prevaziđe siromaštvo i da postane pošteni moravski domaćin.

Dok kosi travu priča: “Imam dve svinje, telad, kokoške, i dva jagnjeta, kozu i jare.

– Ko živi tamo u kući s tobom?

Živimo, ja, mama, tata i sestra. Tata nije ovde, otišao je, a ja, mama (baka) i sestra smo ovde.

– I sačekaj, mama ili baka?

– Pa, moja baka je, ali zovem je mama jer me je uzela kad sam imao samo 15 dana i sada je zovem mama.

– Tvoja majka nije živa?

– Živa je, ali je u Smederevskoj Palanci. Ostavila je šestoro dece i mene.

– A tvoja sestra?

Ivona mi je sestra od tetke, njena mama je nažalost umrla. Ubio je čovek koji je proganjao u Kraljevu dok je radila u kafiću.

Priča o teškoj sudbini dečaka Radoja proteklih dana obišla je Srbiju i region. Mnogo humanih ljudi javilo se da pomogne, a Dragiša Tomić privrednik iz Požarevca i lično je došao u malo pomoravsko selo kako bi sagradio kuću za ovu napaćenu porodicu, ali i štalu, koju mali domaćin Radoje toliko priželjkuje.

– Hvala vam neizmerno, ja ne mogu da verujem šta mi se događa poslednjih nekoliko dana koji su meni i mojoj porodici okrenuli život za 180 stepeni”, kazao je Radoje dok su mu u očima zaiskrile suze kada mu je Dragiša saopštio da želi da mu napravi ne samo kuću nego i čitavu farmu.

Međutim, Dragiša nije došao sam, sa njim su došla i njegova četiri unuka čije ruke su bile pune darova.

U nastavku pogledajte celu epizodu emisije “Nećete verovati” stil.kurir.rs