„Više nikad neću moći da uđem u učionicu i radim svoj posao“: Roditeljima dečaka ubice iz „Ribnikara“ danas suđenje po tužbi profesorke istorije

Region

Pripremno ročište parničnog postupka koji počinje po tužbi nastavnice istorije iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” Tatjane Stevanović počinje danas u Višem sudu u Beogradu. Nastavnica, koja je ranjena u pucnjavi koja se dogodila u školi 3. maja, tužila je roditelje dečaka koji je pucao. Ovo je četvrti parnični postupak koji počinje protiv porodice Kecmanović.

U toku su parnice u po tužbama 27 članova porodice ubijene dece, po tužbi porodice Dukić, maloletnog D. J, a sada i nastavnice istorije. Očekuje se da počne najmanje još jedan parnični postupak.

Podsetimo, Tatjana Stevanović je 3. maja, čuvši vriske u školi, otvorila vrata učionice, a dečak ju je tada pogodio sa nekoliko hitaca, nakon čega je ušao u učionicu i pucao na školske drugove iz razreda, ubivši dečaka i pet devojčica.

Nastavnica istorija Tatjana Stevanović, podsetimo, podnela je tužbu za naknadu nematerijalne štete parničnom odeljenju Višeg sudu u Beogradu protiv oca i majke dečaka. Ona je pokrenula tužbu za pretrpljeni fizički bol i strah, umanjenje životne aktivnosti, kao i naruženost, koja je posledica ranjavanja.

Tužba je podneta protiv roditelja jer oni ne odgovaraju za zločin koji je dečak počinio, ali odgovaraju za štetu koju je prouzrokovao.

Nastavnica nije tužila školu jer smatra da ne postoji odgovornost te obrazovne ustanove i da bi ishod bio isti i pri najpažljivijem nadzoru.

„Čula sam samo pucnje. Bez ikakvog dečijeg glasa. Bilo je jezivo. Strašna je pomisao da nisam uspela da sačuvam moje đake. Više nikad neću moći da uđem u učionicu i radim svoj posao“, rekla je Tatjana sedam meseci nakon pucnjave za Kurir.

Ona je ispričala da je K. K. otvorio vrata učionice i prvo pucao u nju.

„Pogodio me je u stomak. Verovatno je hteo da me ukloni s puta, da bi mogao da obavi ono što je zamislio“, rekla je.

nova.rs