“Smuk! Pa i ona ‘oće da pije kafu!”: Pogledajte kako zmijolovac golim rukama hvata guju u kafiću u Vranju

Region

“Zmija je od Doma vojske prešla ulicu i ušla u kafić”

Skoro da nema dana da zmijolovac iz Vladičinog Hana Vladica Stanković nije u akciji. Ovoga puta, otišao je u Vranje, da goste jednog kafića “spasi” od zmije.

Metalni stočić je okrenuo naopako i u nogar zavukao svoju mini kameru. Svom snimatelju kaže “slobodno priđi”, dok pokazuje snimak na telefonu, iako, reklo bi se, snimatelju baš i nije do toga.

“Zmija je od Doma vojske prešla ulicu i ušla u kafić”, kaže Vladica i uzima neku žicu i kreće da “čeprka” po nogaru stolčeta.

Uhvatio je sto za nogar i pokušao da istrese zmiju napolje. A onda je brže-bolje spustio sto i rukama krenuo da vadi zmiju.

“Smuk! Pa i ona ‘oće da pije kafu!”, kaže Vladica dok zmiju stavlja u platnenu vreću.

Okupljene je interesovalo da li je mužjak ili ženka, pa je Stanković proverio, “ženka”. A jedan Vranjanac je čak imao hrabrosti da se slika sa zmijom, uhvativši je za rep.

Smuk je neotrovna, dugačka vitka zmija bez izraženih šara, svetlije boje na trbuhu i uske glave. Naši stari su ga obožavali, pa ga pustite da živi. Ljudi su je od davnina smatrali korisnom jer se hrani glodarima, krticama i rovcima. U prirodi živi 25 do 30 godina.

Smuk (lat. Zamenis longissimus), a zovu ga još i Eskulapova zmija jer se pretpostavlja da je ona prikazana na simbolu medicine omotana oko Eskulapovog štapa. Ime drvolaz dobila je zbog spretnog penjanja po drveću. Reč je o velikoj zmiji koja može narasti do dva metra u dužinu.

(Telegraf.rs)