Mali/veliki heroj: Dječak Kenan Buljubašić pobijedio leukemiju pa postao učenik generacije

Region

Lijepa vijest stigla je iz Gračanice, mjesta koje je danas ponosnim učinio mladi Kenan Buljubašić. Ovaj hrabri dječak pobijedio je leukemiju, ali ni u jednom trenutku nije posustajao pa je tako uporedo sa borbom s ovom teškom bolešću, učio, trudio se i zalagao pa je tako Osnovnu školu “Hasan Kikić” završio kao učenik generacije.

Kenanu je prethodnih dana uručeno značajno priznanje škole koju je pohađao – za učenika generacije u školskoj 2023/2024 godini.

Osim ovog, još jedan Kenanov uspjeh je njegova borba iz koje je izašao kao pobjednik. Njemu je još davne 2014. godine dok je bio u obdaništu otkrivena akutna limfoblastna leukemija. Proces liječenja i oporavka je bio dug, bilo je mnogo i odricanja, ali je cilj bio samo jedan – da Kenan ozdravi.

Na kraju se sve isplatilo jer su Kenan i njegovi roditelji konačno dobili riječi koje su sve vrijeme dugo čekali – nema ćelija raka u organizmu.

Do ovog puta prošao je i transplantaciju koštane srži što su napisali iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” iz Sarajeva budući da se Kenan sa roditeljima preselio u ovaj grad kako bi se liječio.

“Ponos. Kenan Buljubašić. Učenik generacije OŠ “Hasan Kikić” Gračanica. Pobijedio leukemiju. Prošao transplataciju koštane srži. Izašao iz borbe jači. Da redaš samo uspjehe, dragi naš Keno.
Ponosni smo na sve što jesi”, poručili su iz Udruženja.

Važno je istaći da se i mališani prilikom liječenja od zloćudnih bolesti podvrgavaju istom procesu liječenja kao i odrasli – hemoterapiji, citoterapiji, operacijama, transplantacijama kao i radioterapijama što je veoma iscrpno kao i same dijagnostičke procedure koje su kompleksne i dugo traju.

Zbog toga sa pravom sve njih zovemo malim/velikim herojima.

n1