Evo šta je sve Adriana Vilagoš zaradila osvajanjem srebrne medalje na Evropskom prvenstvu

Region

Svetski vrh je bogatiji za srpsku atletičarku

Dok se utisci polako sabiraju i sumiraju Adriana Vilagoš ima vremena da proslavi veliki uspeh ostvaren na Evropskom prvenstvu u Rimu i srebrnu medalju. Drugi put u nizu je 20-godišnja atletičarka došla do identičnog uspeha, ali sada je uradila i neke posebne stvari.

Bacačica koplja je rezultatom od 64.42 metra oborila državni rekord Tatjane Jelače, a ono što je još važnije ispunila je i normu za Olimpijske igre u -Parizu koje su na programu za malo više od mesec i po dana.

Majka Đerđi je ponosna na Adrianu posle vrednog rada, a vremena za odmor neće biti mnogo jer su novi izazovi već pred njom. Do tada će makar moći sa osmehom da gleda novu svetku renking listu.

Vilagoš će u sledećem poretku biti među deset najboljih u svojoj disciplini i ostaje nam da vidimo na koje mesto će tačno skočiti sa sadašnjeg jedanaestog, a otvoren je put i za prvih pet.

Kada je u pitanju novčana nagrada, kao i u slučaju Angeline Topić i ostalih osvajača srebra i bronze, njima ne sledi nikakvo priznanje od Evropske atletike.

Da ponovimo, ukupno 500.000 evra podeliće deset atletičara i atletičarki sa najboljim performansom na EP (prema renkingu Svetske atletike), odnosno po pet u muškoj i ženskoj kategoriji. Kako bi raspodela bila koliko toliko fer, kategorije su podeljene u više grupa, pa šanse za nagradu imaju i oni koji se bore u na papiru manje atraktivnim disciplinama.

Dakle samo šampioni imaju čemu da se nadaju u novčanom smislu, ali će i većina njih ostati kratkih rukava.

(Telegraf.rs)