Klanjana dženaza velikanu glume Harisu Burini, na posljednjem ispraćaju bilo stotinjak ljudi

Region

Nakon komemoracije Harisu Burini u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, iza džuma namaza klanjana je i dženaza ovom velikanu bh. glumišta. Na posljednji ispraćaj došlo je oko stotinjak građana što je zaista malo ukoliko se uzme u obzir uloga i značaj Burine i onoga što je on kroz svoj lik i djelo dao gradu i svojim sugrađanima.

Tih stotinjak građana je ispred Čaršijske džamije u Zenici klanjalo dženazu ovom zeničom glumcu koji je vječni smiraj našao na groblju Crkvica.

Dženazi su prisustvovali članovi porodice, prijatelji, komšije iz kvarta, sugrađani kao i glumci iz Zenice i drugih bh. gradova poput Nermina Tulića, Adnana Haskovića, Marija Drmaća, kao i nekadašnji bh. reprezentativac Elvir Bolić također rođeni Zeničanin.

Vijence su položili članovi grupe Zabranjeno pušenje s kojima je Burina sarađivao na nekoliko projekata, kao i radne kolege i prijatelji.

Primjetno je bilo da ni na komemoraciji kao ni na dženazi nije bio niko od predstavnika gradske, ali ni kantonalne vlasti iako je jasno koliko je svojim djelovanjem i stvaranjem Burić zadužio ovaj grad.

Na današnjoj komemoraciji bilo je posebno emotivno kada su se Burićeve kolege prisjetile rada i druženja s njim kao i njegovog karaktera koji je, nesumnjivo, na sve njih ostavio snažan utisak s obzirom na to da su naveli da je živio i družio se na isti način kako je živio – srčano.

Naglasili su i da je svojim odlaskom ostavio veliku prazninu, ali i neizbrisiv trag na glumačkoj sceni Bosne i Hercegovine, a o čemu govore njegove brojne uloge kako u pozorištu tako i u TV serijama i filmovima. n1info.net