Čestitke! Bosanka, doktorica Maja Nišević je dobitnik nagrade za najbolji akademski rad u Južnoj Koreji

Region

Banjalučanka Dr. Maja Nišević je dobitnik nagrade za najbolji akademski rad na 9. međunarodnoj konferenciji XR-Metaverse 2024. u Busanu, Južna Koreji.
Dr. Maja Nišević zajedno sa kolegom Franklyn Ohai-om dobili su nagradu za najbolji rad pod naslovom “Pravni izazovi proširene stvarnosti u realnom vremenu: Uvidi iz EU”, koji je dio je njihovih tekućih istraživanja i napora na širenju u okviru CORTEX2 projekta.
U ovom istraživanju procjenjuj se glavne komponente CORTEX2 i njegove tehnologije koje omogućavaju.

Ključne karakteristike analizirane u članku uključuju generativnu umjetnu inteligenciju, obradu prirodnog jezika (NLP), integraciju Interneta stvari (IoT), virtuelne asistente i semantiku scene. Članak također istražuje trenutnu regulativu EU i njene implikacije na razvoj i usvajanje XR tehnologija na radnom mjestu. Članak će biti objavljen u SCOPUS indeksiranom “Springer Proceedings in Business and Economics”

Maja je diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu. Na univerzitetu u Veroni je doktorirala pravo sa fokusom na pravna pitanja u informacionom društvu.

Maja je trenutno postdoktorski istraživač u Centru za IT i IP pravo (CiTiP) na Univerzitetu KU Leuven u Belgiji. – piše Edhem Čustović na svom fb profilu dijasporainfo.net