Ceo Novi Sad digao se zbog malog Lava, vreme mu curi: Prikpljeno oko pola miliona dinara, uključite se i vi ako nemožeš pomoć bar podijeli..

Region

Novi Sad ne staje, zakazan je i sledeći bazar. Pošaljite i vi 1521 na 3030

Tokom humanitarne akcije “Medenjak za Lava” koja je održana u centru Novog Sada, sakupljeno je 541.780 dinara za Lava Teodorovića.

Kako stoji u saopštenju Udruženja građana “Novi Sad” novac je sakupljen prodajom medenjaka, drugih kolača, kao i limunade. Takođe, dečacima su oslikavali lica i ruke, a devojčicama su se pravile i frizure.

Dvogodišnjem Lavu neophodna je pomoć za lečenje spinalne mišićne atrofije. Novac se prikuplja za lek Zolgensma, najskuplji lek na svetu, ali i za specijalističke preglede, lekove, suplemente, laboratorijske analize, putne troškove i troškove smeštaja. Lekari kažu da Lav ima još dva meseca da primi ovaj lek koji košta čak 1,5 miliona evra.

Novac se može donirati:

Slanjem SMS-a: upiši 1521 i pošalji SMS na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001671007-85

Uplatom na devizni račun: 160-6000001671742-14

IBAN: RS35160600000167174214

Moguće je donirati i iz BiH:

Pozivom na broj 17068 darujete 1 KM za kupovinu leka, a pozivi su mogući unutar BiH putem operatera: MTEL, HT Eronet i BH Telecom do 31. avgusta 2023. godine.

Za uplate iz BiH:

Atos bank– 5672412700045303

Za uplate iz inostranstva:

Podsetimo, Lav je rođen kao potpuno zdrava beba iz uredno vođene trudnoće. Bio je najveća želja i radost svoje sestrice Noe, koja je od prvog dana očarana svojim batom i neprestano se igra sa njim.

Dečkić sa rumenim obraščićima nije osvojio ljubav samo svoje sestrice i roditelja. Oduševljavao je sve koji bi ga videli. Kad je imao nešto više od dva meseca njegova mama Sonja primetila je da malo sporije pravi neke pokrete. Pomno ga je pratila i odlučila da se konsultuje sa stručnjacima. Rečeno joj je da je Lav hipotoničan i da sa njim treba raditi vežbe.

Čitava porodica uključila se aktivno u vežbanje sa Lavom, kako bi što pre bio bolje. Međutim, napretka jedva da je bilo. Konsultovali su se roditelji sa još lekara, svi su bili istog stava, da je hipotoničan i da treba nastaviti sa vežbama.

Vreme je odmicalo, a Lav, iako živahan, nije uspevao da stigne svoje vršnjake. Dok su deca njegovog uzrasta prohodavala, Lav je puzao, i to usporenije nego oni. Vežbao je svaki dan neumorno, i po neliko puta… Njegovi drugari krenuli su i da trčkaju, ali Lav i pored svog truda i želje, nije uspevao da se osloni na svoje nogice. To je bio alarm da mora da se rade nove analize. Lav je hospitalizovan, doktori su posumnjali da boluje od SMA, a onda su rezultati analiza pre oko dve nedelje to i potvrdili

Lav je krenuo u trku sa vremenom. Pregledali su ga naši najveći stručnjaci za spinalnu mišićnu atrofiju. Oni kažu da je Lav odličan kandidat da primi najskuplji lek na svetu – Zolgensmu. Ono što je velika prepreka za Lava jeste da taj lek mora da se kupi, a košta mnogo više nego što ijedan običan čovek može da zamisli – 1,7 miliona evra.

Roditelje je ohrabrila vest da bi Lav mogao da bude prva beba koja će Zolgensmu primiti u Srbiji, s obzirom na to da je bolnica u Tiršovoj prošle godine dobila certifikat da mogu da doziraju lek. Loša vest je da Zolgensma može da se primi do 2. godine života i 13 kilograma težine. Lav ima već 12 kilograma!

I pored korigovanog režima ishrane, ubrzo će dostići kritičnu granicu i neće smeti da primi lek koji će pomoći da se dalja progresija bolesti zaustavi i koji će ovom predivnom dečaku pružiti priliku da živi.

(Telegraf.rs)