Student prebolio traumatsku ozljedu mozga nakon što su liječnici rekli da “nema nade”

Svijet

Za Boga ništa nije nemoguće ako osoba vjeruje u Njega!

Josh, 19-godišnji student druge godine, vraćao se na fakultet u Stephenvilleu, Texas, nakon radnog dana, kada je u oštrom zavoju izgubio kontrolu nad vozilom, a auto se prevrnuo.

U kritičnom stanju prebačen je u bolnicu u Dallasu. Josh je pretrpio tešku ozljedu mozga i ostao bez svijesti nekoliko tjedana. Neurokirurg je njegovoj obitelji rekao da nema nade za oporavak.

Unatoč lošim prognozama, obitelj nije odustala. Nakon premještaja u rehabilitacijski centar, Josh je počeo napredovati. Nakon nekoliko mjeseci, vratio se kući te je, uz pomoć rehabilitacijskog programa, postigao nevjerojatan napredak.

Od stanja u kojem nije mogao govoriti ni micati udovima, došao je do toga da je mogao hodati, jesti i samostalno obavljati osnovne radnje.

Joshova priča je sretan primjer kako podrška obitelji, vjera u Boga i strpljivost mogu omogućiti oporavak, no mnogi slični slučajevi nemaju tako pozitivan ishod. Mnoge pacijente, nakon brzih i negativnih prognoza, obitelj smjesti u staračke domove ili im se prekine liječenje.

Prekid liječenja je često pogrešan
U Sjedinjenim Državama svake godine oko 2,5 milijuna ljudi pretrpi traumatsku ili stečenu ozljedu mozga. Ishod liječenja ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući bolnicu, medicinsko osoblje, osiguranje i obiteljsku podršku.

Međutim, brzo donošenje odluka o prekidu liječenja često je pogrešno. Nedavne studije, poput one iz 2021. objavljene u JAMA Neurology, pokazuju da odluke o prekidu životne potpore ne bi trebalo donositi u prvim danima nakon ozljede mozga. Američka akademija neurologije (AAN) također je 2018. godine preporučila da se obiteljima ne daju beznadne prognoze tijekom prvih 28 dana nakon ozljede.

Istraživanja pokazuju da su mnogi pacijenti, koji su prvotno dobili loše prognoze, uspjeli povratiti barem dio samostalnosti. Ove studije ukazuju na to da životne odluke treba donositi s oprezom i strpljenjem.

Obitelj Terry Schiavo, koja je umrla 2005. godine nakon što joj je uklonjena sonda za hranjenje, osnovala je neprofitnu organizaciju u njezino ime kako bi pružala podršku obiteljima i zaštitila prava pacijenata.

Organizacija sada planira otvoriti centar za rehabilitaciju u Michiganu, koji će nositi Terryino ime i pružati skrb pacijentima s ozljedama mozga.

novizivot.net