Otvaranje nove Autobuske stanice Beograd: Kročili smo na perone i u staničnu zgradu, sve spremno za prvi bus

Region

Autobuska stanica Beograd u Bloku 42 danas se zvanično otvara, a ovom događaju prisustvuje i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Gradonačelnik je kazao da se nalazimo u pravoj saobraćajnoj kapiji Srbije.

Potrebno je da se izgradi i stanična zgrada ne samo za autobusku, već i železničku stanicu, koje će 2027. godine biti povezane u jednu celinu. Putnicima ništa neće nedostajati ni u privremenoj staničnoj zgradi – kazao je Šapić, ali će nova biti značajno veća i imaće trg.

Autobuska linija kao zamena tramvajima za Stari savski most
Takođe, on je otkrio i kuda će voziti autobuska linija koja će zamenjivati tramvaje kada se bude srušio Stari savski most.

– Zamenski autobusi ići će Brankovim mostom i kroz Gavrila Principa do Nemanjine ulice, odakle će vožnju nastaviti tramvajima. Linije 7 i 9 saobraćaće trasom kojom to bude moguće – poručio je Šapić.

Dosadašnje takve izmene podrazumevale su korišćenje trase preko Mosta na Adi i Savske ulice.

Nova stanica i mnogobrojni sadržaji
Ukupno 31.000 metara kvadratnih ima nova stanica kao i 65 perona koji će biti podeljeni na dolazne, prigradske, međugradske i turističke.

Na mestu stare stanice praviće se park i garaža u sklopu Beograda na vodi.

– Tek su se sada stvrili uslovi da možemo da zatvorimo stari Savski most – kazao je Šapić istakavši da je taj most služio kao važan pristup staroj autobuskoj stanici.

Na mestu Starog savskog mosta biće – Novi srpski most.

Evo gde će se ulaziti na parking
Direktor BAS Boban Kovačević, objasnio je danas kako će funkcionisati i parking.

Iz Jurija Gagarina može da se dođe na uslovan parking na dolazne perone. Parking će moći da primi sve one koji su došli da sačekaju nekoga. Iz Marka Hristića može da se uđe na parking za polazne perone – kazao je Boban Kovačević.

Poslednji polazak
Nova stanica prve autobuse i putnike prihvatiće u nedelju.

Poslednji polazak sa stare autobuske stanice je za Ljubljanu u 00.50, a prvi polazak s nove stanice je za Novi Sad u 3.50 ujutro.

Ukupno 41 linija prigradskog prevoza koristila je Beogradsku autobusku stanicu. Taj sistem linija sada je reorganizovan.

Autobusi koji su iz Grocke, Mladenovca i Sopota išle Avalskim putem skraćuju se do Trošarine. One koje su saobraćale auto-putem voziće do nove stanice preko Gazele.

Frekventna linija 860 preusmerava se na Beograd na vodi, a ostale obrenovačke linije koje voze za Beograd preusmeravaju se na novu stanicu preko Mosta na Adi. Linije kije iz Lazarevca idu Ibarskom magistralom do nove autobuske stanice saobraćaće preko Gazele.

(Telegraf.rs)