Nova skulptura na Staroj tržnici izazvala svađu jer neke građane podsjeća na…

Region

Nova skulptura na Staroj tržnici izazvala svađu jer neke građane podsjeća na…

Ljepota je, kažu, u oku promatrača, međutim skulptura koja je neki dan osvanula na Staroj tržnici u Poznanju izazvala je raspravu među građanima jer su mnogi umjesto svetomartinskog kroasana prepoznali, da ne okolišamo previše, govance.

Vidite li vi kroasan ili izmet, ostavit ćemo vašoj slobodnoj interpretaciji, no nezadovoljne je skulptura prilično uzrujala jer se u poljskome gradu silno diče tom slasticom.

Naime, kroasan svetog Martina, poseban zbog nadjeva od bijelog maka, još prije 16 godina je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije.

Tradicionalno se priprema u Poznanju i tek još nekim dijelovima Velikopoljske regije povodom Dana svetog Martina (11. studenog), a Wikipedia navodi i interesantan podatak da je recept prvi puta spomenut 1860. godine.

“Da su takav polumjesec postavili na pročelje neke stambene zgrade, to bi bilo u redu, ali je pitanje formata i usklađenosti s kontekstom iznimno važno”, napomenuo je kritičar arhitekture Jakub Głaz

“Polumjesec je jednostavno prevelik”, dodao je.

“Je li znak u skladu s projektom predstavljenim u obliku skice, provjerit će službenici tijekom očevida zakazanog za ovaj tjedan”, kazao je Jacek Maleszka, predstavnik ureda Općinskog konzervatora.

Izvor:Avaz