DEČAKA ŠKOLSKI DRUG UBO 37 PUTA Majka i otac ubijenog Andreja iz Niške Banje i dalje nisu saslušani, i to zbog JEDNOG POTEZA odbrane roditelja dečaka ubice

Region

Ubistvo maloletnog Andreja Simića izvršio je M.M. koji je krivično neodgovoran
Mića Simić smatra da je zahtev za izuzeće tužilaštva samo manevar za odugovlačenje postupka

Mića i Sanja Simić, roditelji Andreja Simića (13) koga je 5.oktobra prošle godine usmrtio školski drug M.M. nisu saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Nišu jer je pravni zastupnik roditelja krivično neodgovornog dečaka ubice podneo zahtev za izuzeće Višeg i Apelacionog tužilaštva iz Niša.

Postupak protiv M.M. (43) i M.M.M. (43), oca i majke dečaka ubice, nedavno je iz Osnovnog javnog tužilaštva prenet u nadležnost Višeg javnog tužilaštva u Nišu nakon što je istragom utvrđeno da postoji sumnja da je učinjeno krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu a ne zlostavljanje i zanemarivanje deteta. Postupanje VJT Niš neće moći da se nastavi dok o zahtevu za izuzeće niškog Višeg i Apelacionog tužilaštva koji je podneo branilac roditelja dečaka ubice ne odluči Republičko javno tužilaštvo.

Mića Simić smatra da je ovo samo “manevar” da bi se postupak odugovlačio, jer je Više javno tužilaštvo krenulo da ubrzano radi na premetu od kada im je preneta nadležnost.

– Mi smo saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu ali je trebalo da ponovo damo izjave i u Višem tužilaštvu, nakon što su preuzeli predmet. Međutim, kada smo došli juče dobili smo informaciju da je advokat roditelja ubice zatražio izuzeće Višeg i Apelacionog tužilaštva tužilaštava u Nišu. To je još jedan njihov manevar za dodatno odugovlačenje i rastezanje postupka jer sam ubeđen i siguran da apsolutno nikakvog osnova za to nema. Verovatno ih žulja to što je neko izvukao predmet iz fijoke i krenuo da ga radi. Praktično se traži izmeštanje postupka iz Niša ali sam siguran sam da do toga neće doći jer za to nema osnova – kaže Mića Simić.

Dečak ubijen sa 37 uboda
Kako je “Blic” pisao, Andrej Simić ubijen je 5. oktobra 2023. godine oko 11 časova. Njegovo telo pronašli su lekari Hitne pomoći na tavanu porodične kuće M.M. u Ulici Mojsija Mihajlovića Tošketa u Niškoj Banji kada su pozvani u intervenciju. Više javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je da je ubistvo počinio M.M. (13) i da je, prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela, krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina. U obdukcionom zapisniku opisano je da je ubijeni dečak zadobio ubodne rane na glavi, vratu, grlu, dušniku, grudnom košu, na jednom plućnom krilu, trbuhu, želucu, jetri, povrede nekoliko pršljenova, povredu potiljka… Ubodne rane su bile na rukama i šakama, na natkolenici… Saša Knežević, advokat porodice Simić, rekao je da je dečak izmrcvaren sa 37 uboda, od kojih su dva ključna ispod vrata ogromni rezovi od po pet puta 12 centimetara.

Zaprećena kazna do 12 godina zatvora
Dečak ubica je krivično neodgovoran, ali je protiv njegovih roditelja OJT Niš pokrenulo krivični postupak zbog sumnje da su počinili krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Postupak je stajao u mestu nekoliko meseci jer se, kako su objasnili u OJT Niš, čekalo na veštačenje M.M. da bi se preduzimali drugi koraci. Osnovno javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je 13. marta 2024.godine da je započelo krivični postupak protiv M.M. i M.M.M iz Niške Banje, roditelja dečaka ubice M.M. Mića i Sanja Simić, roditelji ubijenog andreja, isprva imali status svedoka u postupku protiv M.M. i M.M.M. pred OJT Niš, dok je dečak ubica M.M. imao status oštećenog, ali je nakon žalbe status oštećenih dodeljen Andrejevim roditeljima a predmet je prenet u nadležnost VJT u Nišu. Roditelji dečaka ubice se sada pred VJT u Nišu sumnjiče teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu za koje se može izreći i kazna zatvora od 12 godina, dok je za zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, za šta su isprva terećeni pred OJT Niš, maksimalna kazna mogla da bude tri godine.

Zbog Centra za socijalni rad traže izuzeće tužilaštva

zahtev za izuzeće VJT u Nišu i Apelacionog tužilaštva u Nišu jer su više puta tražili da se izuzme Centar za socijalni rad (CZSR) u Nišu, što nije učinjeno.

-To smo tražili i od Osnovnog i od Višeg tužilaštva jer otac pokojnog oštećenog radi u Centru za socijalni rad u Nišu. Zato smo smatrali da je potrebno da postupa neki drugu centar koji će biti potpuno nepristrasan. I okrivljeni imaju prava da se nepristrasno prosuđuje o njima i pravi nepristrasna analiza od strane Centra. Mi smo više puta ukazivali na to, pisali i ministarstvu tražeći da se Centar u Nišu ne uključuje u postupak. Ono što nas je na kraju dovelo u situaciju da tražimo izuzeće tužilaštva jeste to pored podnetog zahteva za izuzeće CZSR nije ih uopšte obavestilo o tome a Centar nakon podnošenja zahteva za izuzeće donosi odluku kojom lišava roditeljskog prava roditelje maloletnog M.M. – kaže Petrović za „Blic“. On je ocenio da nije bilo nikakvog zadržavanja postupka koji se vodio pred OJT Niš jer bez psihijatrijskog veštačenja koje je trajalo dugo nisu mogli da se preduzimaju drugi koraci, kao i da nije bilo osnova da se predmet prebaci u VJT Niš.

blic.rs