Niko U Srbiji Nije Znao Za Njih, Ali Su Ilinka I Đuro, Obični Baka I Deka, Donirali Milion Dolara Za Srpsku Decu

Zanimljivosti

Ne tako davne 2016. godine Institut za majku i dete u Beogradu dobio je neverovatnu donaciju od milion kanadskih dolara za koju je tadašnji direktor te zdravstvene institucije dr Radoje Simić rekao da je bez presedana te da se tako nešto nije dogodilo decenijama ali se, nažalost, do danas zaboravilo.

Donator nije bio neki poznati glumac ili sportista, donatori su bili baka i deka Đuro i Ilinka Trifunović, ljudi koji ne samo da nisu živeli u Srbiji nego su u vihoru balkanskih previranja otišli daleko od nje.

“Institut za majku i dete u Beogradu dobio je donaciju vrednu 750.000 evra, koju je testamentom zaveštao bračni par srpskog porekla iz Kanade Đuro i Ilinka Trifunović, a ta sredstva su uložena u uređenje više odeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme”, glasila je vest.

Trifunovićevi su u Kanadu otišli posle Drugog svetskog rata a testamentom su svoju životnu ušteđevinu zaveštali bolesnoj deci, što je tada bila najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za poslednjih 30 godina, a ovom Institutu od kada postoji.

Trifunovići nisu bili tek neki par. Sudeći po čitulji koja je objavljena na kanadskom sajtu za posthumna opraštanja Ilinka i Đuro su bili u skladnom braku preko 55 godina a oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dve sestre koje su tada živele u Engleskoj, a ona i Đura imali su rođake, unučiće i praunučuće ali su odlučili da nakon njihove smrti novac ne ostave članovima porodice nego srpskoj deci.

– Đuro i Ilinka Trifunović su bili Srbi iz sela Kosova, iz Dalmacije, a živeli su u Kanadi i imali su živinarsku farmu. Nisu imali dece i odlučili su da najveći deo nasledstva ostave nekoj dečjoj zdravstvenoj ustanovi u Beogradu. Njihova rođaka Jelica Radosavljević je predložila da donaciju dobije institut i to je prihvaćeno – ispričao je docent dr Radoje Simić nakon što je otkrio šta su uradili za naše zdravstvo.

Zahvaljujući njima Institut za majku i dete potpuno je obnovio odeljenje dečije patologije, jedino odeljenje dečije patologije na Balkanu. blic.rs