Milomir se preselio u Kanadu pa nastavio da ceo život pomaže Srbima: Kraljevčanin podelio 10 miliona evra zemljacima, evo kako su mu se odužili (FOTO)

Zanimljivosti

Dobrotvor iz Kanade Milomir Glavčić koji je institucijama i pojedincima u rodnom kraju poklonio oko 10 miliona evra, našao se na poštanskoj marki.

U godini kada proslavlja 100. rođendan Srbija mu odaje počast i zbog sveukupnog doprinosa razvoju bilateralnih odnosa između Srbije i Kanade.

Zapisano za večnost
Glavčić je, posle Novaka Đokovića, tek drugi živi Srbin koji se našao na poštanskoj marki.

I to je jedna simbolika kojom mi želimo da pokažemo koliko država Srbija vrednuje sve ono što je gospodin Glavčić uradio za naše građane, za grad Kraljevo, za našu zemlju, za naš narod i da to ostaje putem poštanske marke zapisano za večnost, za istoriju filatelije – kaže Adam Sofronijević, direktor RJ „Srbijamarka” Pošte Srbije.

A biće zapisano da je pomogao mnogima. U rodnim Popama podno Kopaonika, Raški i Kraljevu sagradio je dva dečja vrtića, dve crkve, dom kulture, biblioteku, most preko Ibra. Kraljevačkoj bolnici kupio je skupocenu medicinsku opremu i sanitetska vozila.

Velika čast, a i meni lično zadovoljstvo biti rođak takvog čoveka, takvog humaniste kao što je moj deda Milomir Glavčić. Neizmerno hvala na svemu, zato što je pomogao i Srbiju i sav narod i mnogim ljudima u Srbiji je dao osmeh na licu – kaže Goran Glavčić, unuk Milomira Glavčića.

On je most između Srbije i Kanade
Most između dve zemlje. Tako Milomira vide i u Srbiji i u Kanadi. Njegovom zaslugom, 2015. potpisana je povelja prijateljstva između Nijagarinih vodopada, gde danas Milomir živi, i Kraljeva. Za sada jedini dokument te vrste u savremenoj istoriji odnosa dve države.

– To je dobra priča za Kanadu kao zemlju imigranata da imamo nekog ko je svojim radom postigao toliko u našoj zemlji. Rekao bih da svi postignu ali gospodin Glavčić je izuzetan. Kao i vi, i mi smo ponosni jer je uspeh iskoristio da poboljša život ljudi u rodnom kraju. Ovde sam da mu, u ime Kanadske ambasade, odam počast – navodi Dejvid Morgan, zamenik šefa misije ambasade Kanade u Srbiji.

Marka sa brojem jedan poklonjena je Milomiru, broj dva ostaće u gradskoj kući. Ograničena serija prodaje se samo u Kraljevu i Raški, a simbolično, sa njom pismo može stići i u Kanadu.

BLIC.RS