Ubuduće ćete morati IZDVOJITI VIŠE NOVCA: Kafa će u narednom periodu PONOVO POSKUPITI u lokalima širom BiH

Region

U narednih 15 dana, cijene kafe u lokalima širom Bosne i Hercegovine će ponovno porasti. Nabavna cijena kafe povećala se za oko 10%, što je natjeralo ugostitelje na povećanje cijena kako bi mogli pokriti troškove.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS „Horeca“, izjavio je da su ugostitelji već dostigli maksimum cijena koje građani mogu podnijeti.

– Prosječna cijena kafe u Banjaluci kreće se od dvije do 3.50 KM. S povećanjem nabavne cijene kafe, doći će i do male korekcije cijena u lokalima. Pomjeranje cijena je stvar opstanka, a ne veće zarade -rekao je Kurtinović za Hercegovina.info.

Kurtinović je naglasio da se povećanje cijena ne odnosi samo na kafu, već i na rast plata radnika i ukupno poslovanje.

– Promjene cijena će se događati u narednih 15 dana, ko god ih misli mijenjati, učinit će to tad. Sve ostalo je prilagođavanje – dodao je.

Marijana Jarak, vlasnica jednog mostarskog lokala, potvrdila je da su poskupljenja najavljena, ali još nisu stupila na snagu.

– Prosječna cijena kafe u Mostaru je 2 KM. Mislim da neće biti problem ako kafa jednom poskupi, a ne kao prošle godine kada su cijene rasle tri puta – rekla je Jarak za Hercegovina.info.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, u prva tri mjeseca ove godine, BiH je uvezla preko 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti većoj od 35,9 miliona KM, najviše iz Brazila. Ova povećanja uvozne cijene dodatno su pritisnula domaće tržište i ugostitelje.

Ugostitelji su složni u jednom – pomjeranje cijena je neizbježno zbog rastućih troškova, ali se trude održati pristupačne cijene za svoje goste.

Kafa, kao omiljeni topli napitak, ne smije postati luksuz, te je važno raditi na povećanju životnog standarda građana, zaključuju ugostitelji.

sropskainfo.com