Lekari niške Kardiohirurgije spasili ženu koja je 6 dana bila u komi

Region

Starija žena koja je doživela šlog i 6 dana bila u komi, probudila se i otpuštena je na kućno lečenje, a spašena je nakon što su lekari Klinike za kardiohurgiju u Nišu prvi put obavili operaciju te vrste, saopštio je direktor Dragan Milić.

Lekari niške Kardiohirurgije javnosti su postali poznati po eliminisanju liste čekanja na svojoj klinici.

Rukovodilac ove klinike, profesor dr Dragan Milić se na društvenim mrežama pohvalio još jednim podvigom – lekari su spasili stariju ženu koja je zbog šloga 6 dana bila u komi.

Danas je sa naše klinike za kardiohirurgiju UKC Niš otpuštena na kućno lečenje pacijentkinja koja je operisana u akutnom ishemijskom cerebrovaskularnom inzultu (šlogu). Ovo je prva operacija te vrste na našoj klinici gde je urađena endarterektomija karotidne arterije 45 minuta od nastanka masivnog šloga. Nakon 6 dana u komi pacijentkinja se probudila bez ikakvih neuroloških sekvela. Danas otišla kući svojoj porodici – napisao je Milić sinoć na Fejsbuku.

Milić je istakao da je ponosan na dr Nenada Ilića i njegov tim hirurga koji su izveli ovu operaciju, kao i na anesteziologe i sestre u intenzivnoj nezi koji su u postoperativnom periodu vodili računa i brinuli da težak i zahtevan oporavak bude ovako uspešan i brz.

Naglasio je i da je ovo još jedan značajan iskorak u stručnom smislu za ovu nišku kliniku i Univerzitetski klinički centar kom pripadaju.

Podsetimo, lekari Klinike za kardiohirurgiju su posle 12 uzastopnih, neplaćenih radnih vikenda uspeli da eliminišu liste čekanja, ali su rad vikendom vanredno i bez naknade nastavili. Milić je saopštio da je prošlog vikenda bio 15. put da su u sali vanredno, kako bi ispunili obećanje da njihovi bolesnici neće čekati duže od 15 dana operaciju.

juznevesti.com