Veterinarka upozorila kakvu hranu ne bi trebali davati psima: ‘Mnoge namirnice su opasne’

Zanimljivosti

Najbolje je izbjegavati psu davati hranu koja može sadržavati zaslađivač zvan ksilitol koji je zamjena za šećer.

Vlasnici pasa često svoje ljubimce tretiraju kao članove porodice, što ponekad uključuje i to da imaju vlastito mjesto za stolom. Ipak, koliko god bilo teško reći ‘Ne’ psu koji vas pogledom moli za zalogaj hrane, veterinari upozoravaju da bi ste se, ako svom ljubimcu želite dobro, trebati oduprijeti želji da ga hranite našom hranom.

Ključno je naravno da ste svjesni koja je hrana za pse štetna ili otrovna, te zbog kakve hrane psi često završe u veterinarskim ambulantama s hitnim zdravstvenim problemima koji su se mogli izbjeći.

Medicinska direktorica bolnice za životinje VCA sa sjedištem u Kaliforniji dr. Nicki Cohen, podijelila je zato koje namirnice baš nikada ne bi dala svom psu, a njene bi savjete, ističe, svi vlasnici trebali slijediti.

Sirova hrana: Istraživanja o sirovoj hrani za pse pokazuju da ona često sadrži štetne bakterije od kojih su neke otporne na više lijekova. To je naime pokazala dvogodišnja studija Američke uprave za hranu i lijekove u kojoj stoji da će, u usporedbi s drugim testiranim vrstama hrane za kućne ljubimce, sirova hrana vjerovatnije biti kontaminirana bakterijama koje kod životinja uzrokuju bolesti. A nisu u opasnosti samo psi. “Djeca i odrasli s oslabljenim imunitetom mogu se također zaraziti ako rukuju sirovom hranom ili otpadom sirove hrane svog psa”, kaže Cohen.

Suhomesnati proizvodi i sir: “Ako psa hranite suhomesnatim proizvodima i sirom, pojesti će previše bogate namirnice da bi ih mogli probaviti”, rekla je. Mesna mast, kaže, može kod pasa uzrokovati pankreatitis, a sir i drugi mliječni proizvodi mogu dovesti do probavnih problema. U oba slučaja, trenutni učinak je vjerojatno proljev.

Čokolada: Čokolada sadrži teobromin i kofein, kemikalije koje psi ne mogu metabolizirati, navodi se u članku veterinara dr. Renee Schmid i dr. Ahna Brutlag. “Iako je rijetko kobno, jedenje čokolade može rezultirati ozbiljnom bolesti”, napisali su, a simptomi mogu uključivati povraćanje, proljev, ubrzan rad srca, prekomjerno mokrenje i pojačanu žeđ. Tamna i gorka čokolada ima visoku koncentraciju teobromina, a jačina simptoma ovisi o količini i vrsti čokolade. Ali i veličina i zdravlje psa također mogu utjecati na njihovu reakciju.

Zaslađena hrana: Prema Cohen, najbolje je izbjegavati hranu koja može sadržavati zaslađivač zvan ksilitol koji je zamjena za šećer koja se obično nalazi u žvakaćim gumama bez šećera, slatkišima i pekarskim proizvodima. “Neki maslaci od kikirikija također imaju takve dodane šećere”, primijetila je. “Ksilitol može kod psa uzrokovati hipoglikemiju opasnu po život, te oštećenje jetre, a simptomi mogu uključivati povraćanje, gubitak koordinacije, napadaje, pa čak i zatajenje jetre.

Grožđe i grožđice: Jer kod pasa mogu dovesti do zatajenja bubrega, a simptomi uključuju povraćanje, proljev, letargiju i smanjen apetit. Čak i male količine mogu biti opasne, stoga izbjegavajte ove poslastice pod svaku cijenu.

Luk može oštetiti crvena krvna zrnca pasa, a u velikim količinama mogu psima čak izazvati hemolitičku anemiju, rekla je Cohen. Simptomi se možda neće pojaviti odmah, ali pripazite na slabost, povraćanje i poteškoće s disanjem koje se mogu razviti tokom vremena.

Avokado: Fungicidni toksin unutar avokada, nazvan persin, uzrokovao je zdravstvene probleme i smrt kod životinja, prema Američkom kinološkom klubu, a iako su psi otporniji na persin nego neke druge životinje, lako im može uzrokovati povraćanje i proljev. Osim toga, koštica avokada predstavlja opasnost od gušenja, a psi s njom mogu povrijediti zube ili je progutati. Avokado je također vrlo bogat mastima, a hrana s visokim udjelom masti može kod pasa izazvati bolnu upalu gušterače (pankreatitis) ili samo dovesti do proljeva, prenosi Večernji.

radiosrajevo.ba