NAJBOLJA PIZZERIJA U EVROPI

Zanimljivosti

Pizzerija koju vode kuhari Rafa Panatieri i Jorge Sastre također je nagrađena posebnom nagradom Latteria Sorrentina za najbolju pizzu godine i nagradom Green Oven za svoje održive prakse.

Na svečanosti održanoj u Barceloni objavljena je lista najboljih evropskih pizzerija, a na drugom mjestu je Best u Kopenhagenu a 50 Kalo iz Londona je na trećem

Od farme do pizze. Od početka je ovo bio moto Sartoria Panatieri, pizzerije u Barceloni koja je upravo proglašena najboljom u Evropi, prema popisu evropskih 50 najboljih pizza 2023. godine. Spisak je pravilo blizu hiljadu inspektora širom svijeta a iz kvalifikacija su isključene talijanske pizzerije.

Jelovnik picerije Sartorie Pantieri se temelji na artizanskim pizzama s organskim, lokalnim i sezonskim proizvodima, od osnovne sa paradajzom, mozzarellom i bosiljkom (10,90 eura), do mortadele s pistacijama, špinatom, grožđicama i kremom od ricotte (14,90 eura). Ona s umakom od pečenih cherry rajčica, mozzarellom i kremom od nizozemskog bosiljka (12,90 eura) osvojila je nagradu za najbolju pizzu godine na već spomenutoj 50 Best Pizza gala.

Uz pomno birane namirnice domaćih proizvođača, na meniju su i pizze sa slaninom, mozzarellom, pečenim krompirom, žumancima i tunom botarga (14,90 eura).

Brige o ekologiji dovela ih je i do osvajanja nagrade Green Oven a pizzerija je postala i dinamičan prostor u kojem se održavaju događanja s kolegama iz struke, poput Sartoria Panatieri Sessions, multi-handed večeri s drugim renomiranim pizza chefovima. Prošlog decembra tamo je bio Francesco Martucci, kojeg smatraju najboljim pizzaiolom na svijetu.

hayat.ba