„Da deca ne znaju ko im je mama, a ko tata? To neće moći u Srbiji: Zora Dobričanin iznela stav i o proganjanju

Region

Na godišnjem savetovanju sudija u Vrnjačkoj banji, rečeno je da postoji ideja da se u našoj zemlji osnuje registar osuđenih za proganjanje. Mnoge sudije, advokati krivičari zahtevaju da se i u Srbiji uvede ovaj registar.

Uporno praćenje, pozivanje telefonom, slanje poruka i uhođenje izazivaju strah i neprijatnost kod žrtve praćenja, a o tome je govorila Zora Dobričanin Nikodinović, advokat u emisiji Puls Srbije.

Dobričanin navodi da su neki oblici sankcionisanja preblagi, a neki prestrogi i iznosi primer.

„Pojedine radnje su prestrogo sankcionisani i potpadaju pod proganjanje, a pojedini su preblagi. Udvaranje je bilo jedna od posebnih specifičnosti srpskih mladića i uopšte na prostoru bivše Jugoslavije.To su bili razni načini na koji su momci ukazivali naklonost, a to je trajalo i nekoliko meseci! Vi ga puštate da vidite koliko je uporan. E sad, vi možete da ga odmah prijavite i to je krivična prijava“, kaže advokatica i objašnjava:

„Situacija u kojoj on piše vašoj rodbini, šalje poruke „znam da si tu“, e to proganjanje i fizičko praćenje treba da bude strože sankcionisano i jedno i drugo i mislim da bi u situacijama kada neko zbog takvih stvari bude strože kažnjen, ne treba registar“, pojašnjava Zora Dobričanin.

Druga stvar je kada vam neko dosađuje i kada nije psihopata i nema grubosti, a kako ističe advokatica, ako nema ničeg nasilnog, a vama ne prija i to je krivično delo.

„A kada vas prati i kada shvatite da je to neka opasna osoba, koja prati vaše kretanje i navike, ili kada počnu da vam spominju maloletnu decu… To je ozbiljno. Možda bi moglo prilikom odobravanja da se koriste te mreže moglo da se propiše da moraju da se dostave podaci sa kojih se vrše krivična dela“, rekla je advokatica.

Ona smatra da svaku okolnost slučaja treba razmotriti.

„Ljudska ponašanja su rezultat čije radnje su krivično delo. Imam nekoliko slučajeva koje zastupam gde su progoniteljke žene, i nisu uvek partnerski odnosi, već su i poslovni. Proganjanje je prilično učestalo, a pogodan teren za to je na društvenim mrežama, a bez obzira na to vlasnici mreža moraju da spreče vršenje krivičnih dela putem mreža! I da to bude dostupno organima gonjenja“, ističe Dobričanin.

Pre nego što se uđe na društvene mreže treba dobro pročitati pravila i politiku poslovanja.

„Treba i muškarcima reći da danas, kada žena kaže dva puta ne, onda je to ne. Ja ne vidim da bi novi registar nešto rešio, šta će im još jedan? Mislim da oni imaju kaznenu evidenciju i pre toga. To nam je nepotrebno“, smatra Dobričanin.

Prokomentarisala je i navodnu odluku MInistarstva zdravlja da u nove zdravstvene obrazce uvede da piše roditelj 1 i roditelj 2 – pohvalom sindikatu policije.

„Bravo za sindikat policije! Mislim da u Srbiji gde je tradicionalna porodica okosnica društva, to u ovoj zemlji neće da se primi. Ovde to ne može da se primi! Sama ta činjenica da se deci ubaci u glavu da ne znaju koji su pol mislim da je to velika zabuna u njihovim glavama i činjenica je da to nije u skladu sa Ustavom i apsolutno podržavam sve što piše u sindikatu policije“, poručila je poznata advokatica istakavši:

„Konačno su u potpunosti shvatili svoju ulogu i stali u zaštitu svojim građanima! Uvođenje u zdravstvene kartone da ne znate ko je tata, a ko mama, neće moći. Tu je stub odbrane našem sistemu vrednosti i ne smemo da dozvoljavamo da urušavamo to. Oni su ostavili čak i broj telefona koji se sa tim ne slažu! Ja to nikad neću upisati makar ne dobila mogućnost da dobijem zdravstvenu pomoć“, poručilaje na kraju Zora Dobričanin.

Izvor: kurir.rs