Amerikanac zbog Noleta išao na hodočašće pod Ostrog: „Kada sam čuo tu priču o Đokoviću, naježio sam se“

Region

Novinar američkog magazina „Inside Tennis“ , Vinaj Venkateš, spojio je puteve i poistovetio životno gledište sa srskim brojem jedan, Novakom Đokovićem. Pošto je veliki zaljubljenik u beli sport, zbog Noleta je posetio i Srbiju i Crnu Goru, pronašao duhovni mir a i upoznao naš narod.

Amerikanac koji je poreklom iz Indije, želeo je da podeli svoju priču koja je vezana za Đokovića i njegove ogromne uspehe.

On je ispričao da je na Rolan Garosu kao novinar, ali takođe radi i kao softverski inžinjer i vodi lokalni tim u Guglu u Kaliforniji. Ali, pre svega toga i nešto najbitnije, ogroman je navijač Novaka Đokovića još od 2007. godine, rekao je Vinaj.

On je Novaka prvi put video na TV-u na Indijan Velsu. Pre toga nije čuo za njega, jer je to bilo vreme kada je Federer sve osvajao, a i kada nešto ne osvoji, onda to uzme Nadal. Svi oko njega su navijali za Federera i Nadala, a on nije hteo da bude deo te mase. Onda su Novak, Ana i Jelena zabriljirali na Rolan Garosu, kada su i osvanuli naslovi u američkim novinama: „Srbi idu napred“.

Otkrio je da ga je to povuklo da počne da čita i istražuje o Srbiji. Svo troje su pričali o ratu, o skloništima, da je veoma teško uspeti u tenisu u Srbiji. Ono što mu je ostalo u glavi jeste to da je Novak rekao da je trenirao tamo gde je već pala bomba, jer bomba neće pasti dva puta na isto mesto. Novak i on su isto godište, pa je to bila instant konekcija.

Najviše pamti meč sa Federerom na US Openu. KAda je narednog dana otišao u školu, išao je tada u srednjoj školi, jedan dečak koji je sedeo ispred njega pričao je kako je Federer počisto Novaka, na šta mu je on odgovorio: „Ne, nije to učinio. Đoković je zamalo uzeo prva dva seta“. To je bilo prvi put da ga je na taj način branio i od tog momenta je znao da će biti uz njega u budućnosti.

– U Indijan Velsu, čekao sam ga tri sata na suncu. Samo sam viknuo „Novače, uzmi ponovo četiri Grend slema, molim te“, jer je u 2015. i 2016. godini povezao četiri Slema. Uzeo je peškir, ustao sa stolice i krenuo da trči do mene. Zaobišao je sve i došao do mene, hteo je meni da pruži jer je rekao nešto lepo. Nisam jeo i nisam spavao dok mu se sve ono dešavalo u Kovid eri, čak i kad sam tada zamišljao, krenula mi je suza, kroz šta je sve prolazio. Čista je duša, ne bi nikada nikog povredio. To me je motivisalo da postanem onakva osoba kakva jesam, u svakom teškom momentu se zapitam šta bi on uradio. Sve to me je dovelo do posla u Guglu – rekao je Vinaj.

On je rekao da je osetio potrebu da dođe da ga bodri na Serbia Openu. Za njega je taj put do Beograda izgledalo kao neko hodočašće. Mnogo mu se dopala hrana ovde, jer je i sam vegetarijanac kao i Novak, ali mu se dopala pita sa sirom. Kada je šetao pijacom blizu Svetog Save, prodavci, iako nisu znali jezik, znali su da je posetilac, pa su hteli da proba sir, rakiju, da ništa ne treba da kupi, samo da proba i uživa u srpskoj kulturi. ispričao je da je bio veoma dirnut, iako je putovao po celom svetu, nikada nije osetio takvu povezanost.

Nakon što je čuo za manastir Ostrog koji Novak inače mnogo ceni i poštuje, odlučio je da ga poseti. Odseo je u Kotoru kod nekih crnogorskih domaćina, koji su bili srećni kada su čuli da želim da idem tamo. Morao je da tamo uzme nešto, jer će mu to biti zaštita za čitav život. Kupio je ikonu Svetog Vasilija i dve brojanice koje nosi svakog dana od tog momenta. Osećao se posebno, dobio je i blagoslov od srpskog sveštenika, osećao se tamjan, koji je poneo za Kaliforniju.

– Očekujem da Novak osvoji ovaj Rolan Garos. Verujem da može to da učini. Nadal je bio taj koji ga je sputavao da ovde uzme više titula. Bio bih razočaran da ne učini to. Bio bih razočaran ako bi stao na manji broj od 30 Grend slem titula! Znam njegov mentalitet. Uvek se setim onoga kada je pričao da, kada publika skandira „Rodžer, Rodžer“ on čuje „Novak, Novak“. Njegove navike ga čine mlađim, elastičnim, vidim ga sa još osam titula Grend slema. Tu su sada ovi mlađi, znam da možda tražim previše, ali tome se nadam – rekao je Vinaj.

Izvor: telegraf.rs