SPOR POČETAK PA DOMINACIJA Đoković pokazao dva lica i plasirao se u polufinale (VIDEO, FOTO)

Svijet

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Rolan Garosa, pobjedom nad Rusom Karenom Hačanovim rezultatom 3:1.

Nakon 3 sata i 43 minuta igre, po setovima je bilo 4:6, 7:6, 6:2 6:4

Nije Đoković dobro započeo prvi set, zapravo bolje reći da ga je poklonio Hačanovu. Srbin je imao duplo više neiznuđenih grešaka od protivnika, dok nije uspio da dođe ni do jedne brejk lopte, pa je jedan brejk bio dovoljan Hačanovu za osvajanje prvog seta sa 6:4

epa10672393 Novak Djokovic of Serbia plays Juan Pablo Varillas of Peru in their Men’s Singles fourth round match during the French Open Grand Slam tennis tournament at Roland Garros in Paris, France, 04 June 2023. EPA-EFE/YOAN VALAT

Nije se mnogo toga promijenilo ni u drugom setu. Đoković i dalje nije imao rješenje za servis protivnika, ipak smanjio je broj neiznuđenih grešaka, pa je sve to dovelo do odlaska u taj-brejk, a onda rapsodija. U taj-brejku Novak se pretvorio u onog najboljeg, te Hačanovu ne dozvoljava ni jedan poen i dobija sa maksimalnih 7:0.

U trećem setu potpuna dominacija Đokovića. Ukrotio je servis Rusa, a onda ga je šetao po terenu kako je htio. Pogađao je Novak linije, savršeni su bili drop-šotovi a Hačanov se sve češće pitao dokle će Srbin da pogađa ovako. Lako je Đoković došao do dva brejka i sa 6:2 došao do preokreta.

Ista priča i u 4. setu. Nastavio je Novak da tereoriše protivnika i da pogađa sve što zamisli. U trećem gemu dolazi Novak do brejka i tu praktično završava priču. Imao je Hačanov u narednom gemu 2 brejk lopte, ali to je bio njegov maksimum. Uspio je da napravi Hačanov brejk, ali odmah u narednom gemu da izgubi servis i tu je bio njegov krej, novak posljednji set osvaja sa 6:4.

U polufinalu Đoković će igrati protiv boljeg iz duela Karlosa Alkaras – Stefanos Cicipas.

ĐOKOVIĆ : HAČANOV

Tok meča: 4:6 7:6 6:2 5:4

5:4 Đoković se ekspresno vraća i serviraće za osvajanje meča. Aspolutno vrhunska igra i bez izgubljenog poena dolazi do brejka.

4:4 Prosto nevjerovatno kako je Novak izgubio ovaj gem. Đoković je sjajno igrao, a onda potpuni pad. Na brejk loptu protivnika Novak je odservirao duplsu servis grešku i dolazi Hačanov do brejka.

4:3 Imao je Novak priliku da praktično završi ovaj meč, ali ipak nije uspio da iskoristi 15:40. Istina, Hačanov je na obje brejk lopte sjajno zaigrao, rizikovao i u prvoj pogodio samu liniju. Nakon toga Novak bez šanse za osvajanje gema.

4:2 Dosta lakši servis gem u odnosu na prethodni za Novaka. Ovaj put servis je funkcionisao, a dobitna kombinacija bila je 1-2 kojom je novak razvlačio protivnika po terenu. Hačanov je osvojio samo 1 poen.

3:2 Ekspresno Hačanov dolazi do gema. Sjajno se zabavlja publika na Šatrijeu, a Hačanov se probudio i sada sve bolje servira. Neće Novaku biti lako da privede ovaj meč kraju.

3:1 Apsolutno svega bilo je u ovom servis gemu Novaka Đokovića. Spasao je dvije brejk lopte, napravio 2 servis greške, a imamo i poen fana kada je nakon nadmudrivanja na mreži Hačanov kroz noge popularnim tvinerom došao do poena, odnosno Novak je odigrao jako loše naredni volej i zakucao lopticu u mrežu. Erupcija oduševljenja publike na stadionu Filip Šatrije, ali ipak Srbin dolazi do gema.

2:1 ĐOKOVIĆ DOLAZI DO BREJKA! Nastavlja se sjajna igra Srbina koji je u potpunosti uhvatio servis Hačanova i sada ima predsnost od 2:1 i servis. Uništava riternima srpski teniser Hačanova, koji sada nema nikakve ideje kako da zaustavi Đokovića.

1:1 Sjajna igra Novaka na svoj servis, potpuno je diktirao tempo svakog poena i nije dozvolio Hačanovu bilo kakvu šansu.

0:1 Hačanov dobro počinje četvrti set. Imao je 0:30 Novak i djelovalo je da će ponovo doći do brejka, ali ramom zahvata liopticu i šalje je u aut. Od tog trenutka Hačanov je ubacio sve što je udario i okreće gem u svoju korist.

6:2 Đoković dolazi do osvajanja trećeg seta i sada vodi sa 2:1. Nevjerovatna igra Srbina u 3. setu u kome je potpuno razmontirao protivnika. ovo je bez dileme najbolji set koji je Novak odigrao od starta turnira. Samo 1 poen Đoković je izgubio na svoj servis, a napravio je i 19 vinera, a napravio samo jednu neuznuđenu grešku.

5:2 BREJK! Đoković se sve sada pita na terenu i dolazi do duplog brejk prednosti. Uništava protivnika drop šotovima. Strašan nivo igre za Srbina koji je iskoristio prvu brejk-loptu i sada će servirati za osvajanje trećeg seta.

4:2 Najatraktivniji gem za Novaka. Vrhunska igra i sva 4 poena osvojio je vinerima, bez da protivniku dopusti jedan jedini poen. Sve što Đoković poželi, sada mu ide za rukom.

3:2 Odgovara Hačanov osvojenim gemom bez izgubljenog poena. Servis je ponovo počeo da funkcioniše i predstavlja najjače oružje za Rusa. Dva Asa, bekhend viner i Novakova greška dovode do smanjenja Novakovog vođstva.

epa10676234 Novak Djokovic of Serbia reacts to his box as he plays Karen Khachanov of Russia in their Men’s quarterfinal match during the French Open Grand Slam tennis tournament at Roland Garros in Paris, France, 06 June 2023. EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

3:1 Sve ide kao po loju za Đokovića. Apsolutno sve funkcioniše u Novakovoj igri, u ovom gemu imao je dva forhend vinera, pa onda sjajan servis viner, a jedan poen mu je poklonio Hačanov, za lagano osvajanje gema.

2:1 Hačanov smanjuje rezultat. Ovo je jedan od najljepših gemova u ovom meču do sada. Imao je Đoković 15:30, ali je Hačanov sjajno odservirao, a zatim u narednom poenu raspalio po forhendu iz ounog trka i pogodio paralelu, što je natjeralo i Đokovića da mu aplaudira. Odgovorio je Đoković takođe bombom iz forhend riterna, ali nije dobio aplauz nazad. U nastavku gema Hačanov uz dobar servis dolazi do osvajanja gema.

2:0 Potvrđuje Đoković brejk. Imao je Srbin inicijativu tokom cijelog gema, stigao do 40:15, a onda i sjajnim As servisom završio gem. Zanimljivo da je Đoković prekinuo jedan poen u kome je loptica izašla u aut, a sudija nije reagovao. Ipak trag je pokazao da je Srbin u pravu, pa mu je dodijeljen poen.

1:0 Puna dva seta bila su potrebna Đokoviću da dođe do prve brejk-lopte. Iako prvu nije iskoristio, a onda ni drugu, treća je bila sreća pa Novak ima prednost brejka u trećem setu. Imao je i Hačanov sjajnu situaciju kada je imao prednost, ali je poklonio bekendom u mrežu Đokoviću poen. U jednom trenutku Novak se žalio da su mu noge ukočene.

7:6 ĐOKOVIĆ OSVAJA DRUGI SET! Sjajna igra Srbina u Taj-brejku i potpuno se probudio. Nemoćan je potpuno Rus, a Đoković taj brejk osvaja rezultatom 7:0., bez izgubljenog poena. Savršen taj-brejk odigrao je Đoković i nije dopustio protivniku nijedan poen. Srbin na Rolan Garosu ove sezone još nije izgubio taj-brejk.

6:6 Idemo u taj-brejk, Hačanov je jako loše servirao, ali je Novak još lošije igrao ključne poene. Igralo se ponovo na razliku, ali Đoković ne može da smanji broj neiznuđenih grešaka. Hačanov ovaj set odvodi u taj-brejk.

6:5 Ponovo lagan gem za Đokovića, bez izgubljenog poena. Pritisak je na Hačanovu koji servira za opstanak u drugom setu.

5:5 I dalje ne dozvoljava Hačanov da Novak dođe do brejk lopte. Odavno neko nije igrao ovako dobro na svoj servis protiv Novaka kao Karen. Pokušao je Novak da izvuče maksimum iz ovog gem, ali je na 30:30 i 40:40 Hačanov sjajno servirao i nije protivniku dao promil šanse za brejk loptu.

5:4 Pozitivni signali za rasplet ovog seta. Novak bez izgubljenog poea osvaja gem, prvi put u meču. Izgleda da je podigao nivo igre baš kada je najpotrebnije.

4:4 Nastavlja se muka za Đokovića kada je u pitanju protivnikov servis. Hačanov ponovo bez imalo muke dolazi do osvajanja gema i pritisak prebacuje na Srbina. Ključni gemovi drugog seta.

4:3 Đoković drži svoj servis i ne dopušta protivniku da ga ugrozi. Proradili su udarci i čini se da je u sve boljem ritmu. Ipak, on i dalje djeluje nezadovoljno i zna da može mnogo bolje. U ovom gemu pokazao je raznvrsnost u igri i natjerao Hačanova da dosta trči. Rus je na potezu.

3:3 Ponovo je Novak imao inicijativu u gemu, ali opet je griješio u ključnim momentima. Na 30:30 sjajno je odservirao rus koji u prosjeku za 14 kilometara brže servira od Đokovića. U narednom poenu Đoković je imao inicijativu i izgradio poen, ali kada je trebao da završi lopta je otišla u mrežu.

3:2 Ponovo je Đoković imao 40:15, ali je dopustio da se gem igra na razliku. Ipak ništa više od toga. Ono što je ohrabrujuće u Novakovoj igri jeste porast broja vinera i to što za razliku od bekhenda, forhend jako dobro funkcioniše. Vrijeme je da se pritisne servis protivnika.

2:2 Prvi gem na Rusov servis koji se igrao na razliku od početka meča. Ipak Đoković ponovo ne uspijeva da dođe do brejk lopte. Hačanov drži svoj servis, a Đokovića bekhend nikako ne sluša.

2:1 Novak napokon lako dolazi do osvajanja gema. Imao je 40:0 Srbin i potegao bekhend paralelu koja je izašla napolje. Ipak sjajnim servisom dolazi do drugog gema.

epa10675992 Novak Djokovic of Serbia plays Karen Khachanov of Russia in their Men’s quarterfinal match during the French Open Grand Slam tennis tournament at Roland Garros in Paris, France, 06 June 2023. EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

1:1 Hačanov uzima svoj prvi servis gem u drugom setu. Novak nastavlja da griješi i ništa se ne mijenja u odnosu na prvi set. Hačanov je do sada na svoj prvi servis izgubio samo 2 poena.

1:0 Đoković osvaja prvi gem na startu drugog seta. Imao je 40.0, ali opet se upustio u greške pa je protivniku prepustio naredna dva poena.Novak onda osvaja naredni poen i dolazi u vođstvo. Zanimljivo u neiznuđenim greškama iz Bekhenda đoković “vodi” sa 10:1.

4:6 Osvaja Hačanov prvi set, a tokom čitavog seta Rus Novaku nije dopustio nijednu brejk loptu. Novak ima duplo više neiznuđenih grešaka od protivnika, igra neprepoznatljivo i pod hitno mu je potrebno buđenje. Hačanov je prvi put u karijeru osvojio set protiv Đokovića u karijeri na grend slemu.

4:5 Đoković smanjuje rezultat. Sada mora napraviti brejk ukoliko želi da ostane u setu. Imao je Hačanov 2 set loptu, ali je Đoković sjajnom kombinacijom 1-2 spasio prvu. Ponovo je imao Rus prednost, ali je Đoković odlično servirao i spasio i drugu set loptu. Srbin već ima 14 neiznuđenih grešaka, a tek je prvi set.

3:5 Novak pravi mnogo grešaka u ovom setu i tgo je vidljivo. Nema odgovor na Rusov servis. Tri uzastopne greške iz bekhenda za lagano osvajanje servis gema Hačanova.

3:4 Gubio je Novak 15:30 i ponovo je djelovalo da će se mučiti na svoj servis gem, ali onda je bekhend proradio i uz 3 vezana poena dolazi do gema.

2:4 Hačanov potvrđuje brejk i sada ima dva gema prednosti. Đoković za sada nema odgovor na igru Rusa.

2:3 Imao je Hačanov 15:40, ali je onda Đoković na spektakularan način spasio ovje brejk lopte. Prvo je uhvatio forhend u penjanju koji je pao na samu liniju terena, a nakon toga je u narednom poenu nakon duge razmjene natjerao protivnika da pogriješi. A onda i treća brejk lopta i niko na terenu nije mogao da vjeruje da Hačanov ne vodi. Đoković je već odustao od poena i Rus je samo trebao da smečuje lopticu u teren, ali ona odlazi u aut. Ipak peta sreća je za rusa koji razoran forhend šalje na liniju Novakovog dijela terena i tako uzima brejk.

2:2 Hačanov stiže do izjednačenja. Prvi put vidjeli smo moć Novakovog riterna, kada je forhendom raspalio po loptici koju je protivnik samo pogledom ispratio. Nakon toga Hačanov dolazi do laganih poena dobrim servisima i izjednačuje.

2:1 Đoković lako dolazi i do drugog gema sada je Hačanov oduzeo samo jedan poen Srbinu. Za razliku od meča sa Fokinom, znatno manje dugih razmijena na početku meča.

1:1 Hačanov takođe prilično lako dolazi do svog prvog gema na meču. Novaku je prepustio samo jedan poen, a tokom cijelog gema je sjajno servirao.

1:0 Novak je sjajno započeo meč, lagano je osmojio prvi gem bez previše muke. Imao je 40:0, ali je naredna dva poena osvojio Hačanov. Ipak Đoković nije dozvolio da se gem zakomplikuje.

sportskainfo.com