Malenog Ivana majka se odrekla, nepokretan je i nema šta da jede: Pronašao ga je Mile, najpoznatiji stolar u Srbiji i sada nas sve moli za pomoć

Region

Cela Srbija je pre skoro jednu deceniju upoznala Milorada Jurkovića – Mileta, stolara koji pravi i poklanja stolice za hranjenje dece svima koji ne mogu da ih priušte. Nema porodice koja ne poznaje ovog humanog čoveka jer on nalazi ljude za koje niko ne zna, koji ništa ne traže i koji su zadovoljni svojim životom, iako se vidi da im je potrebna pomoć. Tako je i ovaj put stolar Mile pronašao jednog dečaka Ivana kog se majka odrekla kada je imao samo četiri meseca života. Ovom mališanu je hitno potrebna naša pomoć.

Stolar Mile je na svojoj stranici na Fejsbuku objavio potresne slike iz doma jedne porodice koja jedva preživljava. Pored jako teških uslova u kojima žive, njegove suze izazvao je maleni dečak Ivan sklupčan u sklepanim kolicima, koji boluje od dispraksije, zbog čega ga je majka ostavila kada je imao samo četiri meseca.

Na jednoj od fotografija, Mile čuči pored improvizovanih kolica u kojima je Ivan i drži ga za ruku. Njegove reči o dečaku i dečakovoj porodici su istovremeno i tužne i jake.

„Dečak u ovim sklepanim kolicima pored koga sam čučnuo. Ivana čuva baka dok mu je otac sezonski radnik koji u ovim kišnim danima ništa nije ni mogao raditi. Ivana je majka ostavila i to potpisala da ga se odriče kada mu je sa 4 meseca otkrivena dijagnoza Dispraksija (poremećaj koordinacije koji se prvenstveno uočava u nezrelosti organizovanja pokreta). Od tada čuva ga baka, dok je otac po ceo dan po njivama da bi zaradio za njih“, napisao je ovaj dobrotvor.

Borba ove četvoročlane porodice da preživi je teška. Ono što se zaradi i zakrpi, pocepa se sa druge strane i tako u krug. Dugovi se šire i produžuju.

Mile objašnjava šta je Ivanu najpotrebnije. Kaže da dečak ima dosta garderobe, ali da su mu neophodna neurološka kolica.

Trenutno se dečak nalazi u improvizovanim kolicima.

„Ova kolica su pravljena od običnih dečijih, a platforma za noge od žice za frižider. Da, da, dobro ste pročitali“.

Plavokosi dečak sme da jede samo blendiranu odnosno kašastu hranu, ali Mile navodi da nema ni nje, a kamoli hrane u komadima. Frižider je prazan.

nova.rs