Izabran najbolji frizer u BiH, predstavlja nas na svjetskom prvenstvu u Parizu

Region

Mirfet Hašić – Mirfo iz Velike Kladuše po drugi put zaredom je proglašen za najboljeg frizera u BiH, odnosno državnog prvaka “Otvorenog prvenstva frizera BiH” u Vitezu.

On je nakon završene srednje frizerske škole u tehnološkoj školi Banja Luka, smjera “Frizer stilist”, započeo samostalan obrt. Danas je vlasnik frizerskog salona i Barber Shopa “Mirfo” u Velikoj Kladuši. Za portal Akta.ba je pričao o svojim počecima, ostvarenim uspjesima, ali podijelio i par savjeta.

“Još kao mali sam pokazivao interes i znao s vremena na vrijeme nekoga ošišati, tako da mi je to s vremenom postao hobi. Nakon nekog vremena sam se počeo i ozbiljnije zanimati za frizerstvo, tako da sam odlučio završiti školu za frizera. U to vrijeme nije bilo nigdje u mom okruženju frizerske škole, najbliže gdje je bilo jeste u Banjaluci, tako da sam tamo i završio srednju frizersku školu, smjer frizer stilist”, kazao je Mirfo na početku razgovora.

S obzirom da je već drugi put proglašen za državnog prvaka, Mirfo smatra da je za jedno takvo takmičenje potrebna ambicija, mnogo rada, truda, discipline, iskustva i vremena da bi se ostvario krajnji cilj.

“Imate određeno vrijeme u kojem morati iznijeti određenu frizuru. Morate svakog momenta u svakom trenutku znati na kojem ste dijelu frizure da biste ispoštovali vrijeme, a ujedno i završili u određenom vremenu. Puno frizera dolazi na državna prvenstva nepripremljeno i nedovoljno spremni ili ne razumiju šta se od njih traži. Prije takmičenja takmičari dobiju pravilnik u kojem je jasno napisano šta takmičar smije, a šta ne smije, šta je dozvoljeno, a šta je zabranjeno, te kako model mora da izgleda, da bi zadovoljio kriterij. U svim kategorijama dobiju se propozicije za sve discipline i takmičar mora samo da se vodi tim propozicijama u suprotnom dobije kaznene bodove ili bude diskvalifikovan”, pojasnio nam je.

Što se tiče slobode kod izrade frizure, najbolje je smatra on naći zlatnu sredinu i kompromis.

“Nije uvijek dobro da nametnemo klijentu nešto što smo mi zamislili, ali je dobro da napravimo balans između onoga što klijent želi i onog što mi mislimo da je najbolje za njega. U svakom slučaju treba saslušati klijenta, a onda pokušati dati savjete šta bi to bilo najbolje za njegovu frizuru”, mišljenja je.

Na pitanje da li je posao frizera dovoljno cijenjen u BiH, on smatra je bitno nametnuti se društvu.

“Što se tiče toga gdje je bolje biti frizer da li u BiH ili negdje drugdje, mislim da je tu stvar koliko se vi nametnete društvu. Potrebno je nametnuti autoritet, a to možete jedino ako klijenti steknu povjerenje u vas. Kada ste dobri u onom što radite, automatski ste cijenjeni i ljudi vam vjeruju, te vam se rado vraćaju”, rekao je.

SVJETSKO PRVENSTVO U PARIZU

Mirfo će našu državu predstavljati na svjetskom prvenstvu u Parizu, i ističe da mu je izuzetno velika čast i ponos nositi grb svoje domovine.

“Svako takmičenje zahtjeva pripreme tako i ovo, jako je zahtjevno s obzirom da se na svjetskom prvenstvu radi samo na lutkama i nema živih modela. Dakle moramo nabaviti lutke koje moramo pripremati i tako pripremljeni izaći na Svjetsko prvenstvo. Pripreme traju najmanje 3 mjeseca prije samog takmičenja, a poželjno je početi treninge i puno ranije. Kada nabavimo lutke one budu sirove, duge kose i brade i moramo ih postepeno ošišati i ofarbati u onoliko boja koliko je dozvoljeno po propozicijama”, objasnio je.

Pored ovog takmičenja učestvovao je na još dva državna prvenstva u Bosni i Hercegovini, dva državna prvenstva Srbije otvorenog tipa i na međunarodnom takmičenju u Turskoj.

“Osvojio sam do sada 10 zlatnih, 3 srebrene i 4 brončane medalje. Na svjetskom prvenstvu prošle godine u timskom nastupu smo osvojili 4. mjesto. To su rezultati u zadnje dvije godine od kada se i takmičim, do tada se nisam nikada takmičio”, istaknuo je.

Za kraj razgovora je poručio da i frizerima dođu dani kada nisu najbolje raspoloženi za rad, ali da je frizer dobar onoliko koliko uči iz svojih grešaka.

Pored Mirfe, titulu najbolje frizerke na ovom takmičenju je odnijela novotravničanka Snježana Bodulović.

binfo.ba