Za Dušanovu život! Budimo humani i pomozimo Dušanu!

Region

Dušan Vukosavljević (2014) je prevremeno rođeno dete. Zbog gubitka plodove vode, porođaj je izvršen u sedmom mesecu trudnoće, carskim rezom.

Prvih mesec dana života provodi u inkubatoru.

Nedostatak kiseonika na rođenju i krvarenje na mozgu najblažeg stepena su ipak ostavile posledice.

Od četvrtog meseca života Dušan redovno ide na radnu i fizikalnu terapiju, ali uz spor napredak.

Porodica se nadala da je kašnjenje u razvoju posledica prevremenog porođaja. Međutim, sa osamnaest meseci Dušan dobija konačnu dijagnozu – cerebralna paraliza, spastična kvadripareza.

Do danas traje borba da se rehabilitacijama i radom izvuče maksimum iz ovog predivnog

dečaka.

Dušan je pre 4 godine imao operaciju rizotomije, selective dorsal rhizotomy. Zahvaljujući operaciji Dušan sada bolje i duže sedi, ali još uvek nije postigao samostalnu funkciju sedenja.

Spazam se nakon izvesnog vremena vratio sto je dovelo do toga da jos uvek nismo stigli do samostalne funkcije. Osim toga doslo je i do pogorsanja tj subluksacije levog kuka od 50%.

Pocetkom decembra je zakazana operacija fibrotomije koja koja sada predstavlja prioritet, i nakon toga intezivne fizikalne terapije kako bi došlo do rezultata.

Operacijom se otklanjaju kontrakture koje su nastale usled spazama i nekretanja. Kao rezultat bi trebalo da se opuste mišići i dobija se mogućnost za pun obima pokreta i kvalitetnije i lakše vežbanje, kao i dobijanje prve samostalne funkcije.

U poslednje dve godine Dušan je najviše napredovao u intelektualnom i govornom polju. Potvrdio je da je intelektualno očuvan i da sve razume, i puno toga zna. Progovorio je sa 5 godina, ali to još uvek nije čist govor jer još ne može da izgovori sva slova i često govori nerazgovetno.
Dušan je ove godine krenuo u prvi razred redovne osnovne škole, po preporuci lekara koji ga redovne prate.

Dusan ne može da pise olovkom zbog spazma u rukama. Za sada on usmeno govori sve što ostali pišu. Zbog problema sa pisanjem jedino rešenje je Toby komunikator kojim se može upravljati očima umesto rukom, takodje predlozen od strane lekara.

Sredstva su mu potrebna za odlazak na operaciju, neophodne rehabilitacije – fizikalne vežbe, tretmane logopeda i defektologa, hipo i hidroterapije, Toby komunikator, specijalističke preglede, ortopedska pomagala.

dijasporainfo.net