GRIJEŠITE LI PRILIKOM UKLJUČIVANJA MAŠINE: POSLIJE KOLIKO NOŠENJA PERETE MAJICE, FARMERKE, VEŠ?

Zanimljivosti

GRIJEŠITE LI PRILIKOM UKLJUČIVANJA MAŠINE: POSLIJE KOLIKO NOŠENJA PERETE MAJICE, FARMERKE, VEŠ?

Evo poslije koliko nošenja bi trebalo da perete određene komade odjeće. Redovno i ispravno pranje veša i odjeće, isto je toliko bitna koliko i higijena tijela. Opšte je poznato da novu odjeću ne bi trebalo da nosite, a da je prethodno ne operete. Ali, ne samo to!

Važno je i koliko često perete svoje komade odjeće. Neki put i previše često, kao i rijetko “ubacivanje” u mašinu može da bude kontraproduktivno, dok neredovno pranje može da šteti vašem zdravlju. Prema riječima stručnjaka, evo koliko često bi trebalo da perete određene komade odjeće:

donji veš: nakon jednog nošenja
brushalter: 2-3 nošenja
majice: 1-2 nošenja
bijeli veš: 1-2 nošenja
džins: 6-10
duksevi: 5-6
haljine: 1-3
suknje: 5-7

Na ovaj način, osim što ćete da sačuvate kvalitet svoje odjeće duže vremena, također ćete da uštedite energiju, vodu i novac. Kada je riječ o temperaturi pranja, jedna britanska istraživanja pokazaju da većina ljudi pere odjeću na 40 stepeni. Savjet stručnjaka je da ne toliko prljavu odjeću možete da perete i na 30 stepeni. Kada je riječ o posteljini, peškirima i odjeći sa tvrdokornim mrljama, za njih je potrebno da uključite mašinu na program otkuhavanja, tačnije više temperature. hayat.ba