ZOVA JE POČELA CVJETATI: ODLIČAN RECEPT ZA UKUSNI DOMAĆI SOK

Zanimljivosti

ZOVA JE POČELA CVJETATI: ODLIČAN RECEPT ZA UKUSNI DOMAĆI SOK

Zova je listopadna biljka čiji se cvjetovi koriste za pripremu najboljeg i najpopularnijeg domaćeg sirupa. Široko je rasprostranjena u Evropi, Sjevernoj Americi i Aziji, a njezina ljekovita i korisna svojstva u narodnoj su medicini poznata već stoljećima. Osim zbog svojih ljekovitih svojstava, cvjetovi zove poznati su i po svom jedinstvenom okusu i aromi, što ih čini savršenim sastojkom za pripremu napitaka i slastica.

Sirup od zove ima nježan cvjetni okus sa suptilnim nijansama tropskog voća i kruške, a može se koristiti kao preljev za svježe voće, sladoled, jogurt i deserte ili kao sastojak u osvježavajućim napicima. Cvjetovi zove formiraju velike grozdove malih bijelih ili kremastobijelih cvjetova u kasno proljeće. Nakon cvatnje cvjetovi će se razviti u male plodove, koji postupno sazrijevaju u kasno ljeto.

Za berbu se preporučuje kasno proljeće ili rano ljeto, kada je zova u punom cvatu. Cvjetovi koji su još uvijek pupoljci ili su već počeli opadati nisu prikladni za berbu. Najbolje ih je brati kada su sasvim procvjetali, ali su latice još bijele i nisu počele opadati. Preporuka je berbu obaviti na lokacijama udaljenim od glavnih saobraćajnica kako bi se izbjeglo zagađenje štetnim tvarima iz okoliša.

Najbolje je birati lokacije u šumama ili na drugim zaštićenim mjestima, gdje bazga cvjeta nešto kasnije nego na otvorenim i urbanim područjima zbog različitih mikroklimatskih uvjeta. Berbu je najbolje obaviti ručno ili pomoću škara, a važno je paziti da se tokom berbe ne ošteti drvo ili grm zove. Nakon branja cvjetove je potrebno temeljito oprati kako bi se uklonile nečistoće i ostaci insekata. Vrlo su osjetljivi i važno ih je obraditi što je prije moguće nakon branja kako ne bi izgubili okus i aromu.

Priprema sirupa je jednostavna i ne zahtijeva puno truda. Trebat će vam cvjetovi zove, šećer, voda, limunska kiselina i limun. Kuhinjska oprema koju ćete trebati uključuje veliku posudu za kuhanje, nož za rezanje limuna, zdjelu za miješanje i staklene boce za čuvanje sirupa. Prvo je potrebno očistiti i oprati cvjetove. Zatim ih potopite u vodi pa dodajte limun narezan na kriške i limunsku kiselinu.

Sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata. Nakon toga procijedite tekućinu i dodajte joj šećer. Dobro promiješajte i ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje. Konačno, procijeđeni sirup prelijte u čiste staklene boce i spremite na hladno i tamno mjesto, gdje ga možete čuvati do godinu dana.

hayat.ba