Sve o velikom događaju: Kralj Charles III. i kraljica Camilla službeno su okrunjeni

Svijet

Kralj Charles III. napokon je okrunjen u ceremoniji koja je obilježila dan

Charles III. (75) danas je konačno u Westminsterskoj opatiji okrunjen kao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih zemalja Commonwealtha.

Brojne slavne osobe među gostima
Milijuni ljudi diljem Britanije i ostatka svijeta pozorno su pratili veliku svečanost i danima je iščekivali. Na sami događaj bili su pozvani politički predstavnici gotovo svih svjetskih država, članovi brojnih europskih kraljevskih dinastija, ali i estradne zvijezde poput Katy Perry i Emme Thompson.

Među uzvanicima isticale su se prva dama SAD-a Jill Biden (71) u pratnji unuke Finnegan (23), španjolski kralj Felipe VI. (55) i kraljica Letizia (50), monegaški knez Albert II. (65) i njegova supruga Charlene (45) i brojni drugi. Na ceremoniju je došao i Charlesov mlađi sin princ Harry (38), ali bez supruge Meghan Markle.

Princ George među paževima koji su pridržavali kraljev plašt
Gosti su pristizali u opatiju do 10 sati, a kralj i kraljica-supruga Camilla (76) oko 10:20 napustili su Buckinghamsku palaču u luksuznoj modernoj kočiji. Na putu prema mjestu krunidbe mahali su brojnim okupljenim ljudima.

Kralj je odjenuo bijeli plašt i grimiznu krunidbenu tuniku, dok se kraljica odlučila za haljinu koju je dizajnirao poznati dizajner Bruce Oldfield. Nakon vožnje došli su u opatiju nešto prije 11 sati.

Među paževima koji su pridržavali plašt novoga kralja bio je i njegov unuk princ George (9), vjerojatni budući kralj. Ostatak obitelji prestolonasljednika princa Williama od Walesa, supruga Kate i mlađa djeca Charlotte i Louis hodali su u povorci.

Primio krunu na stolici staroj više od 700 godina
Nakon ulaska povorke, počela je ceremonija. Charles je na posebno tiskanu luksuzno uvezanu pozlaćenu Bibliju prisegnuo da će čuvati Englesku crkvu i poštivati zakone te se zakleo da je vjerni protestant.

Nakon što je nadbiskup od Canterburyja Justin Welby, koji je predvodio ceremoniju, održao propovijed, Charles je pomazan uljem proizvedenim od maslina s jeruzalemske Maslinove gore. Ovaj čin, prilikom kojega je nadbiskup kralja pomazao po glavi, rukama i prsima, bio je posebnim paravanima skriven od očiju javnosti. Charles je zatim sjeo na sedam stoljeća staru stolicu svetoga Edwarda te je dobio kraljevske regalije – zlatni plašt, dijamantni mač i žezlo, prije nego što je okrunjen tradicionalnom krunom, krunom svetoga Edwarda, teškom oko 2 i pol kilograma. Ovo je jedini put da će je nositi, s obzirom na to da će u budućnosti nositi manju, tzv. Carsku državnu krunu, optočenu s više od 2,900 komada dragoga kamenja i tešku oko 1 kg.

William se zakleo na vjernost
Zatim mu se njegov sin i prestolonasljednik William zakleo na vjernost, prije nego što je u skromnijoj ceremoniji Camilla okrunjena krunom kraljice Mary. Charlesova supruga od sada će biti poznata pod titulom kraljica Camilla, a ne kraljica-supruga kao do danas.

Nakon što je kraljevski par primio pričest pripremili su se za napuštanje opatije. Na povratku u Palaču vozili su se u Zlatnoj državnoj kočiji, mnogo starijoj i manje luksuznoj od one u kojoj su došli.

utra veliki koncert u dvorcu Windsor
Time je ovaj važan događaj završio, a uzvanici su počeli napuštati mjesto krunidbe. U nedjelju navečer će u dvorcu Windsor biti održan svečani krunidbeni koncert, na kojemu će nastupati slavni glazbenici poput Katy Perry, Lionela Richieja i grupe Take That.

hellomagazin.hr