PROIZVOĐAČ OTKRIVA KAKO PREPOZNATI DOMAĆE JAGODE: ŠTA JE TAMNIJE, A KAKVA PETELJKA TREBA DA BUDE?

Zanimljivosti

PROIZVOĐAČ OTKRIVA KAKO PREPOZNATI DOMAĆE JAGODE: ŠTA JE TAMNIJE, A KAKVA PETELJKA TREBA DA BUDE?

Koliko je samo slatko prije ručka “potamaniti” nekoliko netom ubranih voćki, dobro zna porodica Babić iz Opuzena u Hrvatskoj, vlasnici plantaže jagoda, koje su ovih dana spremne za branje. Matko Babić je pojasnio i kako razlikovati domaće jagode od onih uvoznih.

– Razlika između domaćih i uvoznih jagoda najviše se može primijetiti u boji peteljke jer uvozna je jagoda uglavnom stara pet ili više dana, zbog čega i peteljka ima malo tamniji, pa čak i osušen izgled. S druge strane, domaće jagode, koje dolaze iz strogo kontroliranog uzgoja, imaju svježije i zelenije peteljke jer naš period od berbe do stavljanja u prodaju traje maksimalno 24 sata – ističe Babić za 24sata.hr i dodaje:

– Uvozna je jagoda u većini slučajeva kalibrirana, a domaća nije. Drugim riječima, paket uvoznih jagoda imat će sve voćke približno iste veličine i istog oblika, a domaće su često kvrgave te ih ima i velikih i malih.

Posljednji test provjere uključuje miris, kaže sugovornik. Miris svježe domaće jagode je intenzivan, božanstven i nadasve primamljiv, gotovo pa da se možete zasititi samo od njega.

Nadamo se da ćete pri sljedećoj kupnji biti sigurni da uzimate domaće!

hayat.ba