Posadite Ovu Biljku Pored Krompira I Nikad Više Nećete Vidjeti Zlaticu: Nestaje U Tren Oka

Zanimljivosti

Posadite ovu biljku pored krompira i nikad više nećete vidjeti zlaticu: Nestaje u tren oka

Proljeće je pravo vrijeme da se kadifa posije u leje u kojima će rasti i cvjetati. Somotski cvijet toplih boja potiče iz Meksika, a kod nas se gaji decenijama. Od juna pa do novembra, sitne glavice kadife u žutim, narandžastim, crvenim i šarenim bojama krasiće vašu baštu.

Kadifa ima intenzivan miris koji nije lijep ali i ne smeta našim čulima.

Postoje niske i visoke kadife. Visoke se gaje u cvjećarstvu za pravljenje buketa, a niske za uređivanje balkona i bašta. Kadifa uspijeva na skoro svakom zemljištu. Zahtijeva sunce, i ako je redovno zalivate ona će oformiti žbunić visine od 20 do 70 centimetara.

Kadife znaju same da se osjemene, pa ako ste ih prošle godine imali u bašti, ove godine će same iznići kada stigne proljeće. Veoma je zahvalna za uzgoj jer ne zahtijeva specijalnu negu. Potrebno je samo da je zalivate i da redovno skidate prezale cvjetove kako bi biljka napredovala.

Jedini neprijatelj ovog cvijeća je puž koji će je pojesti dok je u fazi razvoja. Stoga vodite računa da ovo cvijeće zaštiti od ovih napasnika. Kadifa je prirodni insekticid i pošto od nje beži krompirova i kukuruzna zlatica, ovaj cvijet se sadi uz krompir ili kukuruz. Zbog tog svojstva, kadifa se u narodu zove i smrdljivac.

(novi.ba)