EVO KADA JE BOJLER OPASAN: AKO URADITE OVO RIZIKUJETE ŽIVOT, MOŽE SE DESITI STRAŠNA STVAR

Zanimljivosti

EVO KADA JE BOJLER OPASAN: AKO URADITE OVO RIZIKUJETE ŽIVOT, MOŽE SE DESITI STRAŠNA STVAR

Ako se još uvijek pitate da li je udar struje iz bojlera moguć, jeste. Udar struje iz bojlera je česta pojava i vijesti na svakih par mkeseci pišu o novim žrtvama. Redovan servis bojlera osigurava da do strujnog udara ne dođe.

– Nemamo uvid kakvo je uzemljenje i da li ga uopšte ima (pogotovo kod renoviranih kupatila); – stanje bojlera; – kvalitet i stanje grijača bojlera (kupanje sa uključenim bojlerom).

Uzemljenje je obavezno na nivou stana/kuće, pogotovo kupatila i kuhinje. Ono nas štiti od mogućih strujnih udara (tema – kupanje sa uključenim bojlerom). Dobro je pitanje u kakvom je stanju uzemljenje u novim, starim i tek renoviranim kupatilima.

Zub vremena utječe i na uzemljenje u starim kupatilima, stoga je poželjno da se obavi kontrola takvih kupatila. Kod renoviranja kupatila može doći presjecanja uzemljenje, što je apsolutno neprihvatljivo. Ukoliko primijetite peckanje prilikom dodirivanja vode ili slavine, potrebno je da elekttričar pregleda instalacije. Stanje bojlera je također od izuzetne važnosti. Neispravan bojler može donijeti mnogo nevolja, a jedna od njih je strujni udar. Probijanje dotrajalog i neispravnog grijača može dovesti do strujnog udara.

Bojler je poželjno servisirati jednom u šest mjeseci ili na godinu dana. Servis bojlera je od izuzetne važnosti po vašu bezbjednost i ostalih korisnika istog. Ako se pitate da li treba gasiti bojler kada se kupamo iako je bojler servisiran, odgovor je da. Uvijek isključujte bojler prije kupanja, nemojte dogrijavati vodu tokom kupanja, dovodite sebe u opasnost, navodi vodoinstalaterbeograd.com.

Da li je moguć strujni udar u kupatilu?

Strujni udar u kupatilu uglavnom potiče od bojlera i tom prilikom usmrćuje korisnike kade ili tuš kabine. Strujni udar od fena je takođe moguć, pogotovo ako je uključen u struju u blizini vode. Potrebno je biti vrlo pažljiv i misliti na vrijeme na sve posljedice.

Opasan bojler je bojler koji nije servisiran duže od godinu i po, a aktivno se koristi svaki dan. Količina kamenca u njemu je velika i uveliko utiče na rad samog grijača bojlera. Uz loše uzemljenje, kupanje sa uključenim bojlerom je veoma rizično.

Pored navedenog, opasne situacije su i pojava vode oko bojera gdje lako može da se desi da voda potiče baš iz bojlera. Čudni zvukovi u bojleru su isto važni znaci da je vrijeme da ga ugasite i pozovete vodoinstalatera. Nikad nemojte oklijevati u ovakvim situacijama ma koliko Vam se žurilo. Blagovremenim zvanjem vodoinstalatera osiguravate da do havarije ne dođe i čak da sebi spasite život.

hayat.ba