MJESTO NA KOJEM SE DEBLJATE OTKRIVA UZROK I KOJI TIP PRETILOSTI IMATE, EVO KAKO ISTESATI LINIJU!

Zdravlje

MJESTO NA KOJEM SE DEBLJATE OTKRIVA UZROK I KOJI TIP PRETILOSTI IMATE, EVO KAKO ISTESATI LINIJU!

Većina ljudi ima promjenjivu kilažu tokom života – od mršavijih do onih debljih faza, a upravo onaj dio tijela gdje se salo prvo “hvata” ukazuje i na pravi razlog debljanja, osobito ako se radi o pretilosti.

Naučnici su identificirali šest različitih okidača debljanja. tj. pretilosti.

1. Neaktivna pretilost

Za ovaj tip je specifično debljanje u gornjem dijelu tijela – od kukova pa do lica. Uzrok je, osim onog očitog – unosa previše kalorija, sjedilački stil života i premalo kretanja. Rješenje je – manje jesti i pokrenuti se.

2. Pretilost povezana s hranom

U ovom se tipu debljanja kile prvenstveno hvataju oko struka, kao svojevrsni “šlauf”. On je pokazatelj prekomjernog uživanja u nezdravoj hrani – namirnicama punih šećera, soli i masnoća. Za bolju liniju, potrebno je paziti da se jede što zdravija hrana.

3. Pretilost povezana s tjeskobom

U trećem tipu debljanja, masnoće se prvo i najviše “hvataju” na područje od donjeg dijela trbuha do koljena – a na udaru su noge i stražnjica. Prema stručnjacima, najčešći je uzrok povremeno prejedanje, ali i tjeskoba te depresija. Naime, tijelo u takvim stanjima biva u “pripravnosti” te na tim područjima skladišti rezerve. Češća je kod žena. Rješenje je liječiti uzrok tjeskobe ili depresije ili prepoznati da su to okidači za prejedanje te u tim slučajevima unos hrane zamijeniti nekom drugom aktivnosti, primjerice treningom.

4. Venska pretilost

Venska cirkulacija je jedan od uzroka pretilosti koji je u svojoj osnovi uvjetovan genima manje nego životnim navikama. Kod skupljanja sala isključivo na području trbuha veliku ulogu igraju geni – smanjenim protokom krvi kroz to područje te usporavanjem metabolizma. Stvar pogoršava pušenje te uživanje u alkoholu, a vježbanje je jedino rješenje.

5. Aterogenska pretilost

Kod ovog tipa pretilosti, odnosno debljanja, višak se prima za donji dio tijela – od stražnjice do nogu. Uzrok je također genetski i svodi se na lošu cirkulaciju, a pojačava se kod promjene životnih navika – premalo sna, smanjenje kretanja. Može dolaziti i od oticanja nogu. Treba izbjegavati kofein i alkohol, piše 24sata.hr.

6. Glutenska pretilost

U ovom tipu debljanja gdje se salo skuplja od prsa do kukova, kao i po stražnjoj strani leđa, najčešći uzrok je loša reakcija na gluten. Češća je kod žena, a pojavljuje se u razdobljima hormonalnih promjena – od puberteta i trudnoće do menopauze. Najefikasnije rješenje je dobivanje više mišićne mase vježbama snage, koja će utjecati na veću potrošnju kalorija.

hayat.ba