NAJBOLJA PROLJETNA DIJETA S JAGODAMA: SKIDA TRI KILOGRAMA ZA ČETIRI DANA BEZ PREVIŠE ODRICANJA

Zdravlje

Dijeta s jagodama spada u takozvane voćne dijete, a iskustva onih koji su je provodili ukazuju na gubitak čak tri kilograma u četiri dana. Jagode su ukusno i zdravo voće koje je izuzetno bogato vitaminom C.

Više vitamina C od jagode ima jedino ribizl.

Kad je folna kiselina u pitanju, jagoda je u tom slučaju apsolutni lider – nijedna druga bobica joj se ne može približiti. Sama jagoda je antiseptik i odlično pomoćno sredstvo u kozmetici, a treba spomenuti i da odlično djeluje kod problema s desnima i respiratornih problema.

Također, jagoda se pokazala kao izvrstan ‘borac’ protiv visokog krvnog pritiska. Na psihološkom planu značajno smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

NEKOLIKO NAPOMENA

Dijeta s jagodama temelji se na svježim namirnicama, zato pri kupovini obratite pažnju na kvalitet. Pun pogodak su organski uzgojene namirnice.

Blender je neophodan za ovu ishranu. Ne samo da ubrzava proces pripreme hrane, već i pomaže da se pravilno asimilira. Stoga ga stavite na istaknuto mjesto – uvijek pri ruci.

Ako ste zaposleni, a misli se na fiksno radno vrijeme od devet do 17, najbolje je da dijetu započnete u petak. Time ćete preskočiti samo dva ručka (zamijenite ih svježim jagodama) i rezultati će biti slični.

Budući da dijeta s jagodama traje samo četiri dana, ne postoje posebne preporuke što se tiče povećanja fizičke aktivnosti.

Ako ne možete bez kafe, pazite da njena količina ne bude veća od dvije šalice, a uz svaku šalicu obavezno popijte i čašu vode.

PRVI DAN

Za doručak pripremite voćnu salatu. Uzmite 250 g jagoda, operite ih i narežite na ploške. Polovicu jabuke narežite na kockice, a polovicu banane na kolutiće. U većoj posudi lagano pomiješajte sve sastojke uz dodatak jednekašičice meda i 50 g nezaslađenog jogurta.

Između doručka i ručka vjerojatno ćete ogladnjeti. Jedan shake od jagode sigurno će vam ugoditi i ‘otjerati’ glad.

Za večeru naravno, opet salata. Pomiješajte jedan veći kuhani krompir, glavicu sitno nasjeckanog luka, jedan manji kuhani celer, 1 dl jogurta, 50 g nemasnog sira i peršunovo lišće.

Začinite po ukusu limunovim sokom, solju i biberom.

DRUGI DAN

Za doručak pripremite dvije kriške integralnog hljeba premazanog nemasnim sirom (do 2% masti). Za jutarnji međuobrok drugog dana potrebno je 200 grama jagoda za napraviti pire, pomiješati s raznim bobičastim voćem, dodati jednu kašičicu maslaca i kašičicu meda.

Za ručak će biti neobična, ali ukusna salata. U većoj posudi pomiješajte sitno nasjeckane sastojke: jagode (100 g), 1/2 zelene salate, jedna rajčica, jednu papriku, nemasni sir (50 g), jogurt (1/2 dl), limunov sok, sol po ukusu i tost od kriške integralnog hljeba narezanog na kockice, piše Story.hr.

Za popodnevni međuobrok možete popiti osvježavajući koktel. Mješavinu soka od jagode (1 dl), nemasnog jogurta (1 dl) i soka od ananasa (1/2 dl).

Za večeru napravite palačinke s jagodama. Ispecite u teflonskoj tavi i poslužite s kremom od mljevenih jagoda, mladog sira i kašikicom meda.

TREĆI DAN

Za doručak napravite energetsko ‘punjenje’ u obliku zobenih pahuljica uz dodatak 1/2 dl soka od jabuke, pola banane i 100 g kolutića jagoda.

Jutarnji međuobrok sastoji se od 1 dl niskokalorijskog jogurta, 100 g jagoda i žličice meda, a sve je potrebno dobro izmiksati u blenderu.

Ručak se sastoji od 200 g svježih jagoda, a zatim slijedi brokula. Manja glavica brokule prokuha se u vodi pa premaže kašičicom maslaca i posipa komadićima sitno nasjeckane šunke (30 g).

https://radiosarajevo.ba/magazin/zivot-i-stil/prijedlog-za-iftar-napravite-bosansku-pitu-coru-zaboravljeno-jelo-koje-se-serviralo-gostima/492554
Popodnevni međuobrok čini mješavina od 1 dl soka od naranče i jagoda sa kašikicom meda.

Dijeta s jagodama za večeru treći dan nudi pire od jedne veće kuhane mrkve i jednog kuhanog krumpira uz dodatak mlijeka (po potrebi da se dobije prozračni pire).

Dodajte kašičicu maslaca i malo vode i dobro promiješate. Pire izlijte u vatrostalnu posudu, preko njega posložite kolutiće rajčice i paprike narezane na trakice. Pospite kašikom parmezana i po želji dodajte prstohvat bosiljka (ili, ako više volite, origana).

Pecite u pećnici 15 minuta. Uz ovaj ljuti pire konzumira se mješavina gustog soka od jedne rajčice i 100 g jagoda (za bolji okus dodajte malo papra).

ČETVRTI DAN
Za doručak možete pojesti dvije kriške integralnog hljeba, s namazom od nemasnog sira i 50 g jagoda.

Jutarnji međuobrok četvrtog dana rezerviran je za multivitaminsku mješavinu. Pomiješajte jednu naranču, jednu jabuku i 100 g jagoda. Dodajte žličicu meda i još malo miksajte.

Za ručak četvrtog dana, vrijeme je za ribu. Najbolje bi bilo da je to pastrva, lagano pirjana s lukom, začinjena kriškama limuna. Na ribu stavite 50 g jagoda i po želji malo senfa.

Izvrstan dodatak je zelena salata blago zakiseljena limunovim sokom ili jabučnim octom.

Poslijepodnevni međuobrok sastoji se od 150 g jagoda, žličice meda, sok od jednog limuna i 1 dl vode stavite u blender. Po želji ovaj napitak možete ‘obogatiti’ dodavanjem 1/2 dl nemasnog jogurta.

Za večeru četvrtog dana, ujedno i posljednjeg dana ove dijete vrijeme je za veselu salatu punu minerala i vitamina s punom paletom biljnih okusa.

Dok pečete jedan veliki krompir u pećnici (s ljuskom), iskoristite blender tako što ćete napraviti mješavinu svježe mrkve, paprike, listova celera i limunovog soka. Ipak, budite oprezni, trebate napraviti nešto poput paste, a za to trebate uključiti blender samo na nekoliko sekundi.

Posebno pomiješajte nekoliko većih jagoda, 50 g nemasnog sira i 1 dl jogurta. Također napravite pastu ali tanju od prethodne. Pečeni krumpir pažljivo ogulite i prekrijte prvim (gušćim) namazom, a zatim prelijte rjeđim namazom i uživajte u spektru nevjerojatnih okusa. Po želji možete dodati i malo bosiljka ili origana.

hayat.ba