Evo kakve kazne čekaju oca monstruma koji je ćerku više od dve godine držao zatočenu u stanu: Pašajliću preti duga robija

Zanimljivosti

Uroš Pašajlić (37), otac koji je godinama držao ćerku u zatočeništvu u stanu na Zvezdari, i kome je određen pritvor do 30 dana, tereti se za nekoliko krivičnih dela. Zbog pojedinih krivičnih dela, Pašajlići preti i do 10 godina zatvora.

Pašajliću se na teret stavlja krivično delo Nasilje u porodici iz čl. 194 st. 3 u vezi sa st. 1 Krivičnog zakonika, ali i krivično delo Zlostavljanje i mučenje iz čl. 137 st. 2 Krivičnog zakonika, i druga.

Za nasilje u porodice preti mu kazna do 10 godina zatvora.

„Ako je usled dela iz st. 1. i 2. ovog člana nastupila teška telesna povreda ili teško narušavanje zdravlja ili su učinjena prema maloletnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina“, navodi se u Krivičnom zakoniku.

Sa druge strane, za krivično delo zlostavljanje i mučenje takođe mu preti dugogodišnja robija.

„Ko primenom sile, pretnje, ili na drugi nedozvoljeni način drugome nanese veliki bol ili teške patnje s ciljem da od njega ili od trećeg lica dobije priznanje, iskaz ili drugo obaveštenje ili da se on ili neko treće lice zastraši ili nezakonito kazni, ili to učini iz druge pobude zasnovane na bilo kakvom obliku diskriminacije, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“, navodi se u zakonu.

Pretpostavlja se da će se Pašajlić teretiti za zapuštanje maloletnog lica.

„Roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, kazniće se zatvorom do tri godine“, navodi se u Krivičnom zakoniku.

Moguće je i da će se Pašajliću na teret staviti i kršenje porodičnog obaveza. Ko kršenjem zakonom utvrđenih porodičnih obaveza ostavi u teškom položaju člana porodice koji nije u stanju da se sam o sebi stara, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine. Ipak, u slučaju da je teško narušio zdravlja člana porodice, kazna je oštrija.

„Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana nastupilo teško narušavanje zdravlja člana porodice, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do pet godina“, navodi se u zakonu.

S obzirom da se osumnjičenom stavlja nekoliko krivičnih dela na teret, u njegovom slučaju doći će do izricanja jedinstvene kazne.

Pašajlić je uhapšen u štek stanu na Karaburmi, a krio se kod jednog prijatelja koji je takođe poznat po problematičnom ponašanju.

Ceo slučaj otkriven je nakon što je Pašajlić pretukao svoju devojku Ivanu L., koja je to prijavila policiji. Ona je tada otkrila i da Pašajlić ćerku drži zatočenu u stanu.

nova.rs