NE BUDITE TUŽNI! Iza svakog testiranja i svake kušnje u životu stoji vaš Bog

Zanimljivosti

Možda neki od vas prolazite dolinama žalosti i testiranja i puni ste pitanja. Neki dan čitao sam Psalam 84,6: “Dok prolaze Dolinom plača, u izvor je promeću i rani je dažd prekriva blagoslovima.”

Putovao sam Dolinom plača. Razumijem da je u danima psalmiste ovo bilo bezvodno i neplodno područje kroz koje su prolazile umorne noge hodočasnika na putu prema Jeruzalemu. A onda, u određena godišnja doba, kiše bi pale i pješčana, pustinjska dolina promijenila bi se u prekrasan vrt. Pod njihovim nogama niklo bi tisuće cvjetova. Nitko nikada nije ni pomislio da su oni ondje. Nije bilo znaka od njih dok nebo nije zaplakalo i dok odozgo nisu pale veličanstvene kapi kiše. Kišne bi se kapi slijevale u male prirodne čašice dok se ne bi oblikovalo jezero. Tad bi hodočasnici klicali od radosti te bi osvježeni i ojačani nastavili svoj put do sionske gore da štuju u dvorima Gospodnjim.

Postoje neki ljudi koji prolaze Dolinom plača, ali za njih ona nije ništa više nego dolina. Postoje i drugi koji znaju kako izmoliti kišu, kasnu kišu, kišu dolaska Duha Svetoga koja će promijeniti pustinjsko iskustvo u divni vrt. Bog može učiniti čuda. On može učiniti da ga i gnjev čovjeka slavi. Više nego jednom otkrio sam da Gospodin ima divne načine da osvježi svoje svete dok putuju kući. Zapravo, svako iskustvo u životu može biti bogato i plodonosno ako znamo moliti i dotaći prijestolje Božje. Dolina plača može se pretvoriti u zdenac i kišne kapi mogu ispuniti korita jezera.

Zatim bih vas podsjetio da se u toj dolini pojavljuje istinski ispit duhovne besprijekornosti i snage. Volim misliti da naš nebeski Otac nikada ne dopušta da nam dođe neki ispit bez neke svrhe. Tek je nakon mnogih udaraca po hladnom i tvrdom mramoru Michelangelo stvorio svoga Mojsija. Završen proizvod bio je samo dio ogromna komada mramora na kojem je počeo raditi.

Ponekad je Gospodinu potrebno dugo, dugo vremena da odlomi od nas one nepotrebne stvari koje nas sprečavaju na našem putu prema dvorima živog Boga. Ponekad se tijelo buni, a duh se često ulaguje, ali, sveti Božji, uvijek se sjetite da je iza svakog testiranja i svake kušnje u životu božanski naum.

Oblak može biti ondje, ali u svakom zlu skriveno je i neko dobro. Malo-pomalo sva će tama nestati i neće ostati ni traga oblaku.

novizivot.net