Vozio preko granice suprugu, kćer, dvije unučice i kilogram heroina! ‘Poslovni plan‘ mu je upropastio – policijski pas

Region

Pravomoćnom odlukom karlovačkog Županijskog suda 71-godišnji Ivica Galić iz Gorice u BiH s prebivalištem u Zagrebu osuđen je na dvije godine zatvora zbog krijumčarenja nešto manje od kilograma heroina iz BiH u Hrvatsku.

Galić je prvotno, po optužnici splitskog ODO-a, na Općinskom sudu u Splitu bio osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora, no viši je sud nakon žalbe tužiteljice povisio kaznu. Mora platiti i 47 i pol tisuća kuna novčane kazne.

Galić je osuđen jer je 11. svibnja 2021. godine zatečen u Vinjanima Gornjim dok je upravljao vozilom marke Hyundai, a s njim su u vozilu bili njegova supruga, kćer i dvije maloljetne unuke. Policija ga je, očito imajući dojavu, izdvojila sa strane na graničnom prijelazu dok je htio ući iz Hrvatske u BiH te je službeni policijski pas za detekciju droga nanjušio osam PVC folija s ukupno 990 grama heroina koje su bile skrivene u nosaču stražnjeg branika vozila.

Procjena je bila da je droga vrijedna oko pola milijuna kuna.

NOVE TABLICE
Nakon uhićenja i pri ispitivanju pred zamjenicom ODO-a te poslije i na sudu, taj vlasnik Carinskog terminala Gorica – tvrtka Amagal tvrdio je da nema pojma kako se droga našla u autu te da je ostao zatečen kada su je policajci našli. Uvjeravao je da je dobrog imovnog stanja, da se nikada u životu ne bi bavio drogom i da ni s kim nije u lošim odnosima.

– Sa suprugom, kćeri i unučadi sam krenuo 11. svibnja oko 10 sati, a jedino smo stali na odmorištu Janjče nešto pojesti dok je vozilo cijelo vrijeme bilo parkirano kraj nas…

Vozilo koristim uglavnom ja, a povremeno supruga i moj sin, a u BiH imam svoju firmu koja ostvaruje dobre prihode pa sam ja mjesečno 15-ak dana tamo, a isto toliko u Zagrebu.

Dok sam spremao stvari za put, stavljao sam ih u prtljažnik i ništa neobično nisam primijetio… – kazao je Galić, priznajući da ga je i dvadesetak dana prije na Lučkom zaustavila policija. Supruga i on su tada prenoćili u policiji zbog sumnje da prevoze heroin, no u pretrazi nikakva droga nije nađena.

Nedugo potom promijenio je registarske oznake na automobilu. Pojasnio je da je to napravio devet godina nakon što je tablica izgubljena ili ju je netko skinuo djeci dok su bili u večernjem izlasku i to zato jer su ga na granici uvijek pitali za tu tablicu. U sustavu MUP-a stajalo je upozorenje da je tablica izgubljena i rekli su mu da se ne može brisati dok se ne nađe ili dok ne napravi nove registarske oznake. Dobio ih je baš nakon prve pretrage na Lučkom.

– Ne znam želi li me netko eliminirati iz posla ili se netko od moje obitelji upetljao u nečasne radnje. Cijeli se život bavim vođenjem carinskog terminala na granici, nemam nikakvih osobnih saznanja o drogi niti je koristim osim što je općepoznato da se droga prenosi iz BiH u RH, a ne obratno i to zato jer je u Hrvatskoj tržište, a BiH je samo tranzit. Potpuno je suludo da bi se ja kao čovjek od 70 godina upustio u šverc droge iz zemlje u kojoj je droga skuplja u zemlju u kojoj je ona jeftinija.

‘ŽELE MI SMJESTITI‘
Da sam se htio baviti švercom za tako nešto ima puno pametnijih stvari, a ne baviti se drogom.

Kad je bila prva pretraga vozila bio sam izbezumljen i već sam tada pretpostavio da mi netko želi smjestiti – kazao je Galić koji je u istražnom zatvoru malo više od pet mjeseci. Tvrdio je i da je vozilo desetak dana prije bilo u Hercegovini i da je moguće da je tada netko stavio drogu, ali je nije uspio izvaditi dok je auto bio u Hrvatskoj.

Na pronađenim paketima droge nisu nađeni Galićevi otisci prstiju, a sutkinja Tea Budimlić je obrazložila da to ne znači ništa samo za sebe jer je poznato da droga od trenutka nabave “do distribucije konzumentu prolazi kroz ruke više osoba koje je važu, prepakiravaju, miješaju s punilima, prevoze…”.

Niti njegovu obranu nije prihvatila utvrdivši, uz ostalo, da je svjesno krijumčario drogu radi daljnje preprodaje te “da je teško povjerovati da ga netko hoće eliminirati iz posla sada kada je u mirovini”.

– Motiv zbog kojeg je optuženik namjeravao dalje prodati drogu očito je imovinske prirode i to bez obzira na njegovo imovinsko stanje na koje se poziva njegov branitelj (Ljubo Pavasović Visković – op.a.). Činjenica da prvostupanjski sud nije utvrđivao razloge zbog kojih je nabavio i posjedovao drogu je doista nebitna…

Navodi optuženika o zamjeni registarske tablice je doista besmislen i može se zaključiti da ih je promijenio kako bi ubuduće izbjegao zaustavljanje policije – navedeno je, uz ostalo, u presudi Županijskog suda u Karlovcu.

slobodnadalmacija.hr