Huligani nastavili s napadima: U Banjoj Luci demolirane prostorije DKC Incel

Region

Društveno kulturni centar Incel u Banjoj Luci oglasio se na društvenim mrežama i informisao javnost da su njihove prostorije demolirane u subotu, 18. mart 2023. godine.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Sinoć je grupa, za sada nepoznatih počinilaca, demolirala prostorije Društveno kulturnog centra Incel (DKC Incel). Pretpostavlja se da se napad desio prije napada na aktiviste i novinare ispred prostorija Transparency International BiH.

U DKC Incelu je trebalo da se održi javno okupljanje u okviru ‘Povorke ponosa”’, koje je bilo najavljeno za subotu, 18. marta u Banjoj Luci, a koje je MUP RS zabranio dan pred održavanje.

Udruženje Nezavisnih stvaraoca i aktivista GETO, koje godinama vodi DKC Incel, je domaćin skupa na kojem je trebala biti održana projekcija filma Pride, potom okrugli sto i diskusija o slobodama.

Policija je bila na mjestu događaja, uradila uviđaj i naglasila da će poduzeti dalje korake u rasvjetljavanju ovog napada.

Vesna Malešević, predstavnica UNSA GETO za Impuls je prokomentarisala ovaj nasilni događaj.

‘Sinoć se desio napad, niko od članova i članica Udruženja nije bio dole iz razloga što je MUP RS izdao rješenje u kojem su rekli da ne mogu garantovati sigurnost za učesnike, što se na kraju i pokazalo tačnim. Pozivam sve institucije da zaštite aktiviste i novinare i da poduzmu sve da se ovaj brutalni događaj u Banjoj Luci više nikad ne ponovi’.

Nakon nasilja koje se desilo u Banjoj Luci iz Udruženja GETO poručuju da se ne osjećaju bezbjedno.

‘Osjećamo se nesigurno, targetirano, nezaštićeno i tražimo adekvatnu zaštitu. Ovaj događaj će znatno uticati na dalji rad našeg Centra koje je uvijek bilo mjesto tolerancije, solidarnosti i slobode’, rekla je Malešević.

Udruženje Nezavisnih stvaraoca i aktivista ‘GETO’ od 2013. godine djeluje u Banjoj Luci i mjesto je okupljanja umjetnika i aktivista iz Banja Luke i RS.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DKC Incel (@dkcincel)

Podsjećamo, sinoć je u večernjim časovima u Banjaoj Luci, grupa huligana napala aktiviste iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa ispred prostorija organizacije Transparency International BiH. Troje aktivista je zatražilo ljekarsku pomoć”, saopćili su iz DKC Incela.

O ovom događaju oglasila se i Policijska uprava Banja Luka.

“Nadležnoj policijskoj stanici, 19. marta 2023. godine oko 15:15 sati, prijavljeno je da su oštećena ulazna vrata i reklama na objektu koji koristi udruženje građana iz Banja Luke.

Na licu mjesta izvršen je uviđaj, kojom prilikom je utvrđeno da je nepoznato lice ili više njih u vremenskom periodu od 17. marta 2023. godine do momenta prijave, upotrebom fizičke snage i podesnog alata, oštetilo staklo na ulaznim vratima objekta i reklamu koja se nalazila iznad vrata, nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu.

O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka”, saopćeno je.

radiosarajevo.ba