Danas je dan očeva: Poljubite ih i pokažite da ih volite još više

Region

Poklonite očevima malo vremena, i pažnje, jer danas je njihov dan. Nastao je u čast muškom roditeljstvu i utjecaju očinstva na društvo. Prva zemlja koja je uvela Dan očeva bila je Amerika

Nije bilo potrebno mnogo vremena da se obilježavanje Dana očeva proširi na cijeli svijet. U Hrvatskoj se slavi 19. ožujka. Ako još niste, čestitajte ocu njegov dan.

Očevi igraju ključnu ulogu u psihološkom razvoju svoje djece od trenutka njihovog rođenja. Mnogima je otac uzor u životu, stoga je očinska figura u obitelji itekako važna.

Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina. Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život.

Dan u čast očeva u većini zemalja slavi se treće nedjelje u lipnju, no u nekim zemljama slavi ga se i u veljači, i svibnju. U Italiji, Španjolskoj i Portugalu, na primjer, se slavi 19. ožujka, kao i u našoj zemlji.

Postoje dvije priče o nastanku ovog posebnog dana

Amerikanka Sonora Smart Dodd imala je glavnu ulogu u obilježavanju toga dana u Americi. Nju je nadahnuo rad Ane Jarvis, koja je bila zagovornica proslave Majčinog dana.

Sonora je željela obilježiti i proslaviti svojeg samohranog oca dok je za Majčin dan slušala propovijed u crkvi 1909. godine. Osjećala se kao da majke dobivaju sve priznanje za odgoj djece te je smatrala da i očevi trebaju dobiti svoj posebni dan jer su jednako bitni u odgoju djece.

Njezin je otac bio itekako poseban.

William Smart, veteran građanskog rata, ostao je udovac kada je njegova supruga umrla za vrijeme poroda šestog djeteta. Sam je podizao šestero djece na maloj farmi u Washingtonu. Kako bi mu pokazala zahvalnost za sve teške poslove i ljubav koju je dao njoj i njezinoj braći i sestrama, Sonora je odlučila da bi trebao postojati dan na koji bi ljudi slavili sve očeve, poput njega.

Prvotno je predložila da Dan očeva bude 5. lipnja, na godišnjicu smrti njezina oca, ali zbog nezgodnog planiranja i raznih poteškoća koje su se pojavile u organizaciji, slavlje u Spokaneu u Washingtonu odgođeno je na treću nedjelju u lipnju.

Druga priča o prvom danu Očeva u Americi dolazi iz Fairmonta u Zapadnoj Virginiji kada je 5. srpnja 1908. Grace Golden Clayton predložila svećeniku u lokalnoj crkvi da održi propovijed u čast očevima koji su poginuli u eksploziji rudnika, u kojem je poginuo ukupno 361 muškarac, piše portal Art of Manliness.

24sata.hr