Anita ima samo četiri meseca da sakupi novac za operaciju: TO MI JE JEDINI SPAS!

Region

Devojka iz Zrenjanina, Anita Pager (25), oduvek je sanjala da bude medicinski radnik ili psiholog i pomaže drugim ljudima, međutim, sada je njoj neophodna pomoć jer za operaciju na Tajlandu koja će joj omogućiti da ponovo prohoda i bez problema koristi ruke, a koja je zakazana za maj ove godine, treba da sakupi oko 16 miliona dinara.

Anita je do pre pet godina živela bezbrižno i u Segedinu je studirala medicinu. Međutim, nesrećnim slučajem je pala sa drugog sprata. Nesreća se dogodila u junu 2018. godine i od tada je nepokretna. Prilikom pada je zadobila frakturu C5 pršljena. Dijagnostikovana joj je Tetraplegia Spastica. Takođe je zadobila prelome karlice, prelom lopatice i pluća su joj se oštetila.

– Bila sam druga godine medicine u mađarskom gradu Segedinu kada sam pala. Tada sam prekinula i studije. Prvo sam zbrinuta u Segedinu, tamo sam i operisana. U bolnici su mi rekli da ću najverovatnije umreti. Nedeljama sam bila na respiratoru. Provela sam oko šest meseci i u rehabilitacionom centru u Melencima. Posle sam bila u jednoj klinici u Senti gde sam nastavila rehabilitaciju – kaže Anita Pager.

Četiri meseca provela je i u banji Rusandi, sada odlazi dva puta nedelju na kliniku u Senti i vežba, dok u kućnim uslovima terapiju vežbama radi najmanje četiri do pet sati svakog dana. Koristi za rehabilitaciju hodalicu i dubak, radi vežbe snage, hodanja, balansa, fine motorike, reč je o vrlo kompleksnoj rehabilitacionoj terapiji. Trudi se da postigne što više svakog dana da bi bila u što boljem stanju kada bude došlo vreme za odlazak na Tajland.

Naime, prema preporuci njene doktorke obratila se tajlandskim stručnjacima, i druga mišljenja su joj potvrdila da bi joj upravo oni dali najveću šansu za oporavak.

– Stupila sam u kontakt sa doktorom na Tajlandu, pregledao je dokumentaciju i potvrdio je da sam adekvatan kandidat za operaciju. Sam zahvat podrazumeva ugradnju jednog uređaja, epiduralnog stimulatora, iznad zaštitnog omotača kičmene moždine i funkcioniše kao most koji pojačava signale iz mozga, a potom ih šalje na odgovorajuća donja područja ispod nivoa povrede. Uređaj koristi električnu struju koja izaziva pokret. 27. maja već treba da budem tamo – kaže Anita.

Zbog veoma kratkog roka obratila se i humanitarnoj organizaciji „Budi human“ i dobila je humanitarni SMS broj 1425 na 3030, a pojedinci i organizacije iz njenog grada i okoline organizuju i humanitarne susrete kojima mogu da se pridruže svi koji žele da joj pomognu.

S ogromnom željom i nadom u uspešnost operacije i oporavka, Anita će na put ići sa svojim ocem i fizioterapeutom, a osim samog zahvata velike troškove iziskuje i fizikalna i druge terapije koje su joj neophodne, kao i putni troškovi.

Međutim, Anita, iako jedva pokreće ruke njima stvara mala umetničla dela. Doktorica joj je preporučila da se okuša u izradi nakita od polimerne gline jer je jako kreativna. Na taj način razvija finu motoriku ruku i prstiju.

– Izrada nakita je ujedno moja super terapija za dušu. Opušta me jako. Svi koji žele da naruče nakit mogu da me kontaktiraju putem „Instagram“ stranice „Page“. Trudim se da osmislim što lepši nakit sa lepim detaljima i to pozitivno utiče na pokrete ruku, ali i moj um i psihu – kaže hrabra devojka.

Uz nju su i njene sestre, majka, otac, baka i deka, prijatelji. Nadaju se i žele da se što pre oporavi i da nastavi tamo gde je morala da „zastane“.

– Želim da nastavim studije, ali bih upisala psihologiju. Trudim se, borim se, i ne želim da odustanem. Svima koji su u sličnoj situaciji ili se bore sa bilo kakvim zdravstvenim ili drugim problemima poručujem da nikada ne zaborave da je velika snaga u glavi, u pozitivnim mislima i ogromnoj volji da se ne odustane – poručuje Anita.

Aniti možete pomoći na sledeći način:

Slanjem SMS poruke: 1425 na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001511386-59

Uplatom na devizni račun: 160-6000001512026-79

IBAN: RS35160600000151202679, SWIFT/BIC: DBDBRSBG.

dijasporainfo.net